Árpád
-1 °C
9 °C

Elégtelen a jövő évi korrekció

2003.09.11. 09:12
A magyar gazdaság problémái a nemzetközi dekonjunktúrából, a romló versenyképességből, az állami újraelosztás elburjánzásából és mindenekelőtt az inkonzisztens gazdaságpolitikából adódnak - áll az ICEG (International Center for Economic Growth) Európai Központ legfrissebb elemzésében.
A szakértők a gazdaságpolitika hibájaként róják fel többek között, hogy a fiskális és jövedelempolitika összeegyeztethetetlen a konjunktúra alakulásával, illetve, hogy az idén elkövetett súlyos gazdaságpolitikai hibák - elsősorban a sáveltolás - az inflációs célkitűzés hitelességének és hatékonyságának gyengüléséhez vezettek. A minél gyorsabb csatlakozás az európai árfolyamrendszerhez (ERM-II), illetve az eurózónához nem egyeztethető össze a makrogazdasági helyzettel - áll az elemzésben.

Nehezen összeegyeztethető szempontok

A szakértők szerint a 2004-re tervezett kiigazítási lépések elégtelenek a kialakult egyensúlyi problémák kezelésére, a korrekció ugyanis egyszerre kíván megfelelni több, egymással nehezen összeegyeztethető szempontnak. A rövid távú megoldásokra koncentráló kiigazítás alapelemévé ezért az infláció felpörgetése válik, a korrekció a bevételek növelésén, és nem a kiadások csökkentésén alapul. Az ICEG elemzői szerint a jövő évi lépések nemhogy nem javítanak a magyar gazdaság helyzetén, hanem tovább súlyosbítják a válságot. A tervezett kiigazítás felpörgeti az inflációt, torzítja az adórendszert, nem csökkenti az állami redisztribúciót, rontja a gazdaság versenyképességét és kérdésessé teszi az euró 2008-as bevezetésének lehetőségét is - áll az elemzésben.

A kiadások csökkentésével a hiány csökkentéséért

A szakértők szerint a kiigazítást szigorú jövedelempolitikára és a költségvetési hiány erőteljes csökkentésére kellene alapozni, ez utóbbinak pedig az államháztartási kiadások csökkentéséből, nem pedig a bevételek növeléséből kellene fakadnia. Az elemzők idén nem emelnék a reálbéreket, a következő években pedig a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének, illetve a termelékenység javulásának 65-75 százaléka lehetne a növekedés. Emellett már jövőre szükség van az államháztartás racionalizálásának megkezdésére, ami a foglalkoztatottak számának csökkenésével is járna. A szakértők újragondolnák az eurózónához való csatlakozás időpontját is, mivel a 2008-as bevezetés csak több előfeltétel megvalósulásának szerencsés egybeesése esetén reális.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.