Alfréd
5 °C
13 °C

Bérbefagyasztást javasol az IMF

2003.02.10. 09:00
A kiszivárogtatott információknál összességében elmarasztalóbb az IMF Magyarországról készített összegzése. A jelentés szerint a túlzott bérkiáramlás és a költségvetési expanzió egyaránt erőteljes korrekcióra szorul. A közszférában bérbefagyasztást sürget, jövőre pedig a folyó költségvetési kiadások jelentős csökkenését javasolja a szervezet. Az idei inflációs cél valószínűleg nem teljesül, és a jövő évihez is kormányzati együttműködés szükséges.
A pénteken kiszivárogtatott információkhoz képest erőteljesebb kijelentéseket tartalmaz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról készített összegzése. A Világgazdaság birtokába került megállapítások a korábbi évekhez viszonyítva is keményebbek, és - bár elismerik Magyarországnak a növekedés és a dezinfláció terén elért eredményeit - határozott gazdaságpolitikai irányváltást szorgalmaznak.

Befagyasztatnák

A nemrégiben két hétig hazánkban vizsgálódó delegáció szerint a gyors bérnövekedés fennmaradása tovább rontaná az exportkilátásokat, és a külföldi tőkebeáramlást is fékezné. Éppen ezért indokolt lenne a közszférában a jelzésértékű bérbefagyasztás, majd 2004-ben az inflációnál kisebb mértékű keresetnövekedés. Az IMF-delegáció szorgalmazza a bruttó bér alapú tárgyalásokat is, amely könnyebben értelmezhető a vállalatok számára, illetve elejét venné a visszafelé tekintő bérindexálásnak.

Rémisztő büdzsé

A költségvetési politika túlságosan expanzív volt, így az államháztartási hiány rémisztő mértéket ért el 2002-ben - állapítja meg a valutaalap. Ezért "alapvető fontosságú a jelentős kiigazítás", amelyet az idén elsősorban az egyszeri kiadási tételek lefaragása, jövőre pedig a folyó kiadások erőteljes visszafogása kell hogy szolgáljon.

A delegáció "erőteljesen szorgalmazza" azokat a korrekciós intézkedéseket, melyek lehetővé teszik, hogy az idén teljesüljön a deficitre vonatkozó célkitűzés, a GDP 4,5 százalékának megfelelő hiány.

Nem dorongolták le a jegybankot

A gyors bérnövekedés és a laza fiskális politika rendkívül nehéz helyzetbe szorítja a monetáris politikát. Az inflációs cél és az árfolyammal kapcsolatos célok közötti erős konfliktus vezetett a januári spekulációs támadáshoz. Ezzel együtt az IMF nem illeti súlyos kritikával a Magyar Nemzeti Bankot. "Bár jobb lett volna, ha a felfordulást el lehetett volna kerülni, az MNB-nek a támadás idején adott válasza a delegáció véleménye szerint megfelelő volt" - értékel a valutaalap. A nemzetközi szervezet ugyanakkor nem értékeli a gazdaságpolitikai irányítók felelősségét a spekuláció létrejöttében.

Üdvös szigorúság

Az alapprobléma az, hogy a monetáris politika egymagában nem tűzheti ki célul egyidejűleg az infláció csökkenését és a külföldi versenyképesség támogatását. Ezért az IMF azt javasolja, hogy a költségvetési szigor helyreállításával kell megteremteni a monetáris lazítás lehetőségét. A monetáris politika a nyilvánvaló bérfeszültség mellett valószínűleg nem tudja teljesíteni az idei inflációs célt, és a 2004-eshez is elkerülhetetlen a jelentős költségvetési kiigazítás. A jegybank mozgásterének növelését szolgálhatja az is, ha a monetáris hatóság nyilatkozatai a 2004 végi célkitűzésre összpontosítanának, illetve "a kormányzat teljes részletességgel fejtené ki szerepét a dezinflációs folyamat támogatásában".

Ez utóbbi nem csupán a dezinfláció, hanem a külső egyensúlyi helyzet javítása érdekében is szükséges. A közelgő EU-csatlakozás miatt a piacok bizalma túlzott, azonban az ikerdeficit kialakulása esetén gyorsan megváltozhat. (Egyes hazai szakértők szerint az ikerdeficit jelensége most is fennáll.)

Kiigazítást, kiigazítást!

Bár az IMF nem említi, de egyértelmű: a nemzetközi szervezet a választási évhez képest is túlzó, a közgazdasági racionalitástól elszakadó gazdaságpolitika korrekcióját várja a kormányzattól. A minél gyorsabb kiigazítást a valutaalap szakértői szerint az is indokolja, hogy az ország számára előnyös lenne az eurózónához történő korai csatalkozás, amihez jó alapot szolgáltathat az előcsatlakozási tervben szereplő középtávú makrogazdasági pálya.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.