Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Fehérre mosná a gazdaságot Gyurcsány

2005.04.25. 08:16
Az egészségügyi alapellátás ingyenes maradna, de a további szolgáltatásokat csak a járulékfizetők vehetnék igénybe. A Fidesz szerint a kormányülésen "nem derült ki semmi".

Az adózók körének szélesítésétől várja a kormány a gazdaság kifehéredését, derült ki azon a vasárnapi tízórás informális kormányülésen, amelyet Gödön tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, írta a Népszava. A kabinet munkaerőpiaci eszközökkel és az adópolitika megváltoztatásával szeretné elérni a változást. Szélesebb körben elterjesztené a kormány az alkalmi munkavállalói könyv használatát, hogy a jelenleg feketén dolgozók ellenőrizhetőbbé váljanak. A vendéglátásban, az építő- és szállodaiparban most több százezren dolgoznak úgy, hogy nem fizetnek adót és egyéb járulékokat. A kormány bővítené a járulékköteles jövedelmek körét is, ami újabb költségvetési bevételt jelenthetne, ráadásul úgy lehetne többlethez jutni, hogy ne növekedjenek azoknak a terhei, akik már most is fizetik az adót és a járulékokat.

Változtatna a kormány az egészségügyben is: a tervek szerint az alap-és sürgősségi ellátás továbbra is állampolgári jogon járna mindenkinek,. de az ezt meghaladó mértékű ellátásban már csak azok részesülhetnének, akik fizetik az egészségbiztosítási járulékot, vagy azt munkáltatójuk fizeti utánuk.

Fidesz: Nem derült ki semmi

Gyurcsány eredetileg csak néhány, gazdasági és társadalompolitikai kérdésekben illetékes minisztert hívott Gödre - a Népszava értesülése szerint azért, hogy számon kérje a januárban a tárcáknak kiosztott feladatok végrehajtását - az eredeti, márciusi határidőt több minisztériumnak nem sikerült betartania. Az informális kabinetüléssé alakult maratoni találkozón a pápa beiktatásán tartózkodó Somogyi Ferenc külügyminiszter kivételével a kabinet minden tagja részt vett. Beszámolóval és elemzéssel azok a miniszterek álltak elő, akik leginkább érintettek a kormány által nemrégiben meghirdetett száz lépés programjában: Csizmár Gábor munkaügyi, Göncz Kinga szociális és Rácz Jenő egészségügyi, illetve Kolber István lakásügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Halász János, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának szóvivője a kormányülésről hétfőn úgy nyilatkozott, hogy azon "nem derült ki semmi."

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!