Ágnes
-11 °C
-4 °C

Tovább csökken az infláció?

2005.11.10. 08:26
Az elemzői várakozások az infláció további mérséklődését vetítik előre, októberben egy év alatt 3,46 százalékkal emelkedtek az árak a konszenzus szerint - a Reuters 3,6, a portfolio.hu 3,5 százalékot jelez -, szeptemberben a KSH 3,7 százalékról számolt be.

A hónap elejére hozta ugyanis előre a kormány a januári áfacsökkentést, de a benzinárak "önmaguktól" is mérséklődtek. Az előző hónaphoz képest 0,24 százalékkal emelkedtek az árak, ez némiképp meghaladja a KSH szeptemberi 0,2 százalékát. A maginfláció a várakozások szerint nem változott a szeptemberi, egy évre visszatekintő 1,5 százalékról - ebben a mutatóban az év végére várnak emelkedést a szakértők. Decemberre 3,59, éves átlagban pedig 3,68 százalékos inflációt mutat a konszenzus.

Az üzemanyagok megítélése egyértelmű, változó viszont az élelmiszerek árának szerepe: van, aki szerint vége a hónapok óta tartó árcsökkenésnek, mások úgy vélik, ez októberben is kitart, de legalábbis nem húzzák a drágulást. Októberben az élelmiszerek és ruházkodási cikkek esetében a szezonális drágulás miatt átlag feletti hó/hó árindexek várhatóak - vélekedik Trippon Mariann, a CIB szakértője.

Kovács György, a Budapest Economics elemzője ezzel szemben arra számít, hogy az élelmiszerek árai lefelé húzzák az indexet. Ugyancsak változó a ruházati és tartós fogyasztási cikkek árainak viselkedése. A ruházati termékek esetében a drágulás mellett szól az őszi kollekció megjelenése, mások szerint viszont kevésbé hat a szezonalitás. A tartós fogyasztási cikkek esetében érdekes lehet a forint gyengébb árfolyamának hatása, ez elvileg árnövekedést okozhat, de többek szerint sem gyakorol érdemi hatást az árakra, azaz maradnak az eddigi, inkább lefelé húzó hatások. Az év hátralévő részében 3,5-3,7 százalékos lehet az infláció.

Izgalmas lesz, hogy amennyiben az áfacsökkentést a nagy kereskedelmi láncok előrehozzák novemberre, decemberre, ez mennyiben fogja vissza az áremelkedési ütemet - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír szakértője. Az élelmiszerárakon belül lehet némi rövid távú árcsökkentő hatása a madárinfluenzának, hosszabb távon ez azonban a bázishatás miatt árnövekedést eredményezhet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!