Miklós
-7 °C
4 °C

Elődje módszeréhez nyúl a kormány?

2003.07.03. 08:35
A héten kiszivárgott információk szerint a kormány az infláció alultervezésével javítaná jövőre a költségvetés helyzetét. Az elemzők szerint a társasági adó kulcsának csökkentése akár a bevételek emelkedésével is járhat.
A jelek szerint a jövő évi büdzsé elkészítésénél azt a gyakorlatot követi a kormány, hogy az inflációt alultervezi, és így megszorító csomagok nélkül csökkentheti a hiányt - véli Barcza György, az ING Bank elemzője, aki rámutat, hogy az előző kormány is ezzel az eszközzel tudta az 1998-as 8 százalékról két év alatt 3 százalékra csökkenteni a deficitet.

Alacsonyabb értékek

A Magyar Hírlap információi szerint a 2004-es költségvetés 3 százalékos gazdasági növekedést és 4 százalékos inflációt prognosztizálva készül, azaz a kormány mindkét mutató esetében alacsonyabb értékkel számol, mint a piac. A kormány tervei szerint jövőre csak minimális béremelésre számíthatnak a közszférában foglalkoztatottak, és a versenyszférában is mérsékelt marad a bérdinamika. A jövő évi büdzsé kiadási főösszege nominálisan 7 százalékkal emelkedhet az ideihez képest.

Kételyek a kormányban

A kormány elkötelezettnek tűnik az államháztartási deficit csökkentése kapcsán, bár Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár szavai arra utalnak, hogy a kabinetben is megfogalmazódtak kételyek az idei 4,5 százalékos deficitcél tarthatóságával kapcsolatban. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az idén várható 4,5-5 százalékos GDP-arányos deficit 1-1,5 százalékponttal csökkenhet jövőre, vagyis a hiány 3,5 százalék lehet 2004-ben.

Alacsonyabb társasági adó?

A Világgazdaság tegnap megjelent információi szerint a kormány a társasági adó kulcsát a jelenlegi 18 százalékról 12 vagy 15 százalékra csökkentené az ország tőkevonzó képességének javítása érdekében. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a pénzügyi tárca csütörtökön foglal állást a kérdéssel kapcsolatban. László Csaba pénzügyminiszter azonban már szerdán este úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a PM nem készül a társasági adókulcs mérséklésére. A társasági adó kulcsának csökkentése jelentős változást hozna a kabinet gazdaságpolitikájában, a kormány eddig ugyanis mereven elzárkózott az ilyen jellegű felvetésektől. Barcza szerint a ráta 6 százalékpontos mérséklése 130 milliárd forinttal - a GDP 0,7 százalékával - csökkentené a büdzsé bevételeit, bár ezt a hatást ellensúlyozhatja, hogy az alacsony adóteher miatt több vállalat profitjának magyarországi kimutatása mellett dönthet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!