Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Véget ér a tavaszi dezinfláció

2003.07.09. 09:00
A bázishatás miatt a júniusi inflációs ráta jóval magasabb lesz a májusinál - vélik a NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők, akik átlag 4,3 százalékos árindexet prognosztizálnak.
A NAPI Gazdaságnak nyilatkozó makroelemzők átlagosan 4,3 százalékra teszik a júniusi éves inflációs rátát, ami havi szinten 0,3 százalékos fogyasztói áremelkedésnek felel meg. A prognózisok 4,2-4,5 százalék, illetve 0,2-0,5 százalék között szóródtak.

Májusban 0,3 százalék

A havi átlagos áremelkedés májusban 0,3 százalékot tett ki, éves összehasonlításban pedig 3,6 százalékos volt az infláció. A 12 havi májusi árindexnél legutóbb a nyolcvanas évek elején jegyeztek fel alacsonyabbat. Az inflációs ráta júniusban elsősorban a bázishatás miatt ugrik meg - mutattak rá a szakértők, akik már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a tavaszi dezinfláció nyáron feltehetően véget ér.

Az üzemanyagok 1,7 százalékkal drágultak

Tavaly júniusban a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek, a kedvező ráta főként az élelmiszerek és az üzemanyagok áresésének volt köszönhető. Idén júniusban az üzemanyagok átlagosan 1,7 százalékkal drágultak, ami önmagában csaknem 0,1 százalékponttal emeli az inflációs rátát - mutatott rá Barcza György, az ING Bank közgazdásza. Az elemzők szerint az élelmiszerek - elsősorban a szezonális okok miatt olcsóbbá váló zöldségek és gyümölcsök miatt - 0,5 százalék körüli deflációt mutattak havi összehasonlításban.

Negatív árindexet mutató tartós fogyasztási cikkek

Az utóbbi négy hónapban negatív árindexet mutató tartós fogyasztási cikkek esetében többek szerint ezúttal kismértékű drágulást jegyezhetett fel a statisztika. Legfeljebb kismértékben hagy nyomot a júniusi inflációs számon a forint több mint 5 százalékos gyengülése, amely a kellően végig nem gondolt sáveltolás után kialakult piaci bizalmatlanság következménye volt - vélekedtek a szakértők, akik szerint azonban a második féléves indexeket akár jelentősen is ronthatja az euró erősödése. Becslések szerint decemberben 20-30 bázispont lehet a hatás, de amennyiben a teljes árfolyamesést a fogyasztókra hárítják a termelők, úgy akár fél százalékponttal is nőhet az árindex.

Augusztusban 5 százalék

Az elemzések jelenleg úgy számolnak, hogy az inflációs ráta augusztusban 5 százalék fölé emelkedik, majd decemberben a jegybank által kitűzött 4,5 százalékos inflációs célszám közelébe süllyedhet. A kedvező májusi inflációs adat után több elemző is úgy vélekedett, hogy teljesülhet a jegybank idei inflációs célkitűzése, de már akkor is hangsúlyozták, hogy ha nem erősödik a forint, búcsút inthetünk a 4,5 százalékos célnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!