Natália
-3 °C
7 °C

Tavaly 6,8 százalékkal lett drágább az élet

2005.01.18. 11:25
Tavaly decemberben a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. decemberhez viszonyítva pedig 5,5 százalékkal növekedtek - tudatta a KSH. Az elmúlt évben, 2004-ben, átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2003-ban.
A tavalyi évi 6,8 százalékos fogyasztóiár-emelkedésből mintegy két százalékpontnyit az áfa- és jövedékiadó-változások okoztak. Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva nem változtak az árak, az egy évvel korábbihoz képest azonban 5,5 százalékkal lett drágább átlagosan az élet - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Decemberben maradt

Az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva a háztartási energia drágulása 0,05 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,03 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,01 százalékkal emelte. Az egyéb cikkek, üzemanyagoknál bekövetkezett árcsökkenés pedig 0,08, a ruházkodási cikkeké 0,03, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt - novemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai összességükben nem változtak. Kis mértékű áremelkedés történt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások körében is. A ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok árai egyaránt 0,5 százalékkal mérséklődtek, ez utóbbiak meghatározóan a járműüzemanyag-árak 2,1 százalékos csökkenésének következtében. A tartós fogyasztási cikkeknél szintén kis mértékű árcsökkenés volt megfigyelhető novemberhez képest.

Olcsóbb tartós cikkek

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2003. decemberben. Az átlagosnál kisebb mértékben növekedtek az árak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportoknál 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot meghaladó, 7 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés és a szemétszállítás egyaránt 17, a kábeltelevízió-előfizetés 12, a társasházi közös költség és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A dohányáruk 20, az elektromos energia és a vezetékes gáz pedig egyaránt 12 százalékkal került többe, mint 2003. decemberben.

Tavaly a fogyasztói árak átlagosan 6,8 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A tizenkét havi árváltozás májusban volt a legmagasabb (7,6 százalék), míg decemberben a legalacsonyabb (5,5 százalék). Májusig - március hónap kivételével - növekedett az áremelkedés tizenkét havi üteme, az év utolsó hét hónapja stagnálást majd csökkenést mutatott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.