Ambrus
-7 °C
3 °C

Az informatika és a tudomány a Draskovics-csomag legnagyobb vesztese

2004.03.04. 22:58
Az IHM-től 7,8 milliárdot, a büdzsék arányában az összes minisztérium közül a legtöbbet von el a megszorító intézkedés. A megszorítások érzékenyen érintik az MTA, az OTKA és a NKTH költségvetését is, noha az ország versenyképességét alapvetően befolyásolja az oktatás és a tudomány helyzete.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól 7,8 milliárd forintot von el a Draskovics-csomag. Ez ugyan nem a legmagasabb összeg a tárcák között, de magasan a legnagyobb arány. A költségvetésben szereplő fejezet támogatásának egynegyedét vonják most el az informatikai tárcától. Összehasonlításként, a sorban következő tárcánál, a Gazdasági- és Közlekedési Minisztériumnál ez az arány kilenc százalék, az egészségügyi tárcánál hat százalék.

Leállított fejlesztések

A Pénzügyminisztérium honlapján található táblázatból az is kiderül, hogy az informatikai tárcán belül a legtöbbet az informatikai, hírközlési fejlesztési programoktól vonnak el, összesen 4,8 milliárd forintot. Hatszázmillió forintot takarít meg a tárca az elektronikus hírközlési szolgáltatások szociális alapú támogatásán, illetve ezen belül a működési költségvetésen.

Kevesebb nyertes

A minisztérium sajtóosztályán az Index kérdésére elmondták, néhány programnál várhatóan módosulnak a kitűzött célok, másoknál az ütemezés módosul. Néhány még le nem zárt pályázatnál kevesebb nyertest fognak kihirdetni, ezzel is próbálnak pénzt megtakarítani.

Az átalakítások azonban nem érintik a Közháló programot, amely az utóbbi évek legnagyobb, több tízmilliárd forintos, kormányzat által támogatott informatikai infrastruktúra-építési programja. A program közintézmények, iskolák, közhasznú szervezetek kommunikációs infrastruktúrájának kialakítását segíti.

Ennél konkrétabb elképzeléseket nem tudtak mondani a tárcánál. Az Index információi szerint egy-két héten belül dől el, pontosan honnan veszik el a pénzt.

Veszélyben a versenyképesség

A költségvetési megszorítások érzékenyen érintik a Magyar Tudományos Akadémiát, s minthogy a magyar tudománynak szinte minden fontos területét lefedik az akadémiai kutatások, a megszorítások befolyásolják az egész kutatási szférát - mondta az MTI-nek Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Az Akadémia vezetése az állami támogatás maximális fenntartása mellett érvelt a Pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalásokon, jelezve, hogy mindenekelőtt szellemi energiájában, az oktatás és kultúra erejében bízhat az ország, amennyiben versenyképes akar maradni a világpiacon.

Az Akadémia tavalyi 37 milliárdos költségvetése 35 milliárdra olvadt - közölte a főtitkár, hozzátéve, hogy előnytelenül érintik a kutatási területet az ÁFA-törvény változásai is. A legfőbb uniós cél pedig az egységes Európai Kutatási Térség megteremtése. Ehhez a kutatás állami támogatásának el kell érnie a GDP három százalékát. Jelenleg nálunk a GDP 1,1 százalékát fordítják erre a célra. Az EU-tagállamok átlagosan 1,9 százalékot. Márpedig a célok csak évről évre növekvő állami támogatás mellett érhetők el.

Kevesebb pályázat

Miután kiderült, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alap kiadásait érintenék a Pénzügyminisztérium által előirányzott megvonások, az Akadémia vezetése igyekezett elérni, hogy az alapkutatásokat érintő pályázati keretek a tervezettnél csekélyebb mértékben csökkenjenek. A tárgyalásokon sikerült elérni, hogy az OTKÁ-tól nem két milliárdot, hanem csak egymilliárdot vonjanak el. Ez egyébként 18,9 százalékos csökkenés.

Az OTKA Bizottság március 9-i ülésén dönt arról, hogy az elvonás milyen mértékben érinti a korábbi években megkötött mintegy kétezer kutatási szerződés ez évi támogatását, a 2003-ban beadott, 2004-ben induló új tematikus pályázatok támogatását, valamint a 2004-ben meghirdetett (tematikus/ifjúsági, posztdoktori) pályázatokat.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal működési költségvetéséből 446,4 millió forintot vonnak el. A hivatalnál az Index kérdésére elmondták, a PM elfogadta azt a javaslatot, hogy az elvonásokat összesítve a nemzetközi tagdíj fejezeti előirányzatra érvényesítsék. A hivatalhoz tartozó kutatási alapból összesen 2,3 milliárdot vonnak el. Többek között a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési programoktól, regionális innovációs támogatásokból.

Információink szerint ez az összeg a 14,7 milliárdos költségvetés ötöde. Az Index úgy tudja, a Pénzügyminisztérium eredetileg 4,7 milliárdot szeretett volna elvonni, ezt sikerült leszorítani 2,3 milliárdra. A megtakarításokról a hivatalnál készültek tervek, melyeket a hamarosan létrejövő Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács fog jóváhagyni. Egy biztos, program nem marad el, legfeljebb átütemezik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.