Szabina
5 °C
11 °C

Az állam próbálja kiirtani az ingatlanszövetkezeteket

Frontális támadást indítanak az állami szervek az utóbbi hónapokban elszaporodott, egy törvényi kiskaput kihasználó ingatlanszövetkezetek ellen - tudta meg az Index. A gyanúsan magas éves nettó hozamot kínáló társaságokat - amelyeket a sajtóban a pilótajáték-szervezéstől a pénzmosásig többféle bűncselekménnyel gyanúsítottak meg - törvénymódosítással, illetve rendőrségi-, Apeh- és cégbírósági vizsgálatokkal igyekeznek megfékezni. Az ombudsman szerint az állami szervek ennél sokkal többet tehetnének az ügyben.
Már a parlament előtt fekszik és heteken belül átmehet az a javaslat, amely a szövetkezeti törvény módosításával fojtaná meg az ingatlanszövetkezeteket.

Ha elfogadják, tilos lesz nyilvános felhívás útján tagokat toborozniuk, illetve a hozam mértékét közzétenniük - nyilatkozta az Indexnek Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF)kommunikációs tanácsadója.

(Az inkriminált szövetkezetek az összes általunk megkérdezett szakértő egybehangzó véleménye szerint álcázott betétgyűjtést végeznek, kihasználva a szövetkezeti törvényt. Az új belépők befizetéseit ugyanis "tagi kölcsönnek" nevezik, amelyet elvileg ingatlanvásárlásra kapnak, majd előre meghatározott idő múlva garantált - és persze példátlanul magas - hozammal megfejelve adnak vissza.)

A becsületes szövetkezetek is tönkremehetnek

Vagyis a modern háborúk mintájára a kommunikációs vonalak megbénítása megoldás? - horgadt fel bennünk a mindenkiben megbúvó törpe Tommy Franks tábornok. Úgy tűnik igen, egy érintett köztisztviselő szerint ugyanis a szövetkezetek annyira ügyesen használták ki a kiskaput, hogy magától a "kölcsöngyűjtéstől" direktben nem lehet eltiltani őket. Ugyan felmerült a tagi kölcsön, mint olyan, megszüntetése, ám ezt elvetették, mert lehetetlen helyzetbe hozta volna a valódi mezőgazdasági szövetkezeteket. Ezek adott esetben valódi tagi kölcsönből vesznek mondjuk traktort.

Egy Indexnek nyilatkozó jogi szakértő viszont úgy látja, hogy a Felügyelet "árnyékra vetődött", amikor a módosító javaslatban a tagi kölcsön nyújtását tervezte ellehetetleníteni. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy tagi kölcsön gyűjtése álnében valójában álcázott inga5tlanalapok betétgyűjtéséről van szó, ami már a PSZÁF hatóköre.

(Érdekes mellékszál, hogy a reklámstop nyilván el fogja lehetetleníteni a becsületesen működő ingatlanszövetkezeteket is.)

Összehangolt támadás

Az államigazgatásban dolgozó informátoraink szerint egyszerre lépnek most fel a gyanús vállalkozások ellen a cégbíróságok (amelyek a bejegyezést tudják visszautasítani, bár ez a betétgyűjtést igazából nem akadályozza), a rendőrség (amely információink szerint két ilyen ügyben is nyomoz és egy cégvezetőt már előzetesbe is zártak), illetve a felügyelet. Ők azt próbálják kiszűrni, hogy nem folyik-e betétgyűjtés, ami elvileg tilos lenne és pénzintézeti tevékenységnek minősül.)

Nem ilyen elégedett az állami fellépéssel az állampolgári jogok biztosa.
Sokkal többet is tehetne az ügyészség, a Felügyelet és a cégbíróság a "szövetkezetek" ellen - vélekedett kérdésünkre Lenkovics Barnabás ombudsman. Szerinte az ingatlanszövetkezetek egyértelműen ingatlanbefektetési alap-kezelést és gyűjtést végeznek, amit tagi kölcsönnek álcáznak. Ezért a PSZÁF felléphetett volna, felszólítva őket a tevékenység abbahagyására, de a Felügyelet "kihátrált". Lenkovics szerint az ügyészség is indíthatna eljárásokat hivatalból, a Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság pedig per kezdményezése nélkül is eljárhat.

A Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálódik

A Magyar Hírlap információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal pénzmosás gyanúja alapján vizsgálódik több ingatlanszövetkezet ellen. Ezek az ingatlanszövetkezetek évi húsz százalék fölötti nyereséget garantálnak, az összeget elvileg ingatlanok vételéből és el-, illetve bérbeadásából kellene kitermelni. A szövetkezetek saját bevallásuk szerint ara számítanak, hogy az EU-csatlakozás után az egekbe szöknek a lakásárak, addig pedig saját vagyonukból állják a hozamot.

A lap információi szerint egyes szövetkezetek pusztán minél magasabb hozamot akarnak kifizetni, hogy gyorsan feléljék vagyonukat - amely vagyon eredetét senki sem vizsgálhatja, hiszen az adott szövetkezet még nincs is bejegyezve, de ettől még addig működhet. E szövetkezetek a mesés hozamot felbérelt "ügyfeleken" keresztül gyakorlatilag önmaguknak fizetik ki, ezzel legalizálva kétes úton szerzett vagyonukat. A lap szerint a pénzek nagy része Ukrajnából származik.

A Felügyelet tehetetlen?

Az ügyfelek pénze igen nagy veszélyben van, ugyanis a szövetkezeteket nem ellenőrizheti a Felügyelet, mivel elvileg nem betétet gyűjtenek, ráadásul a befizetett összeget az állam nem garantálja, így ha bukik a szövetkezet, akár az egész befizetésünk elúszhat. Egy szakértő arra hívta fel a figyelmünket, hogy egyelőre azért nem dőltek be sorra az irreális hozamot ígérő vállalkozások, mert a legtöbb idén év elején alakult és a legrövidebb lekötési idő általában 3 hónap, így még keveset kellett visszafizetni. Fizetésképtelenségre ugyanakkor volt már példa - eddig a Profit-Extra tűnt el a süllyesztőben.

Luxusszálló a "Szent-István-hegyen"

A magas hozamot ígérő Vertical-Invest szövetkezet, amely újsághirdetés útján keres befektetőket, saját bevallása szerint ötcsillagos szálloda építését tervezi a Széchenyi-hegyen. A cég honlapján egy-két hónapra 15 százalék éves nettó hozamot ígér, 3-5 hónapra a befizetett összegtől függően 17-19 százalékot, 6-12 hónapra 18-20 százalékot. (Nagyjából ezek az ígéretek jellemzők az összes társaságnál). A Magyar Nemzet információi szerint azonban a tervről az önkormányzat nem tud, a hivatal szerint a cégnek nincs építési engedélye. Sőt, a szövetkezet által megjelölt telkek egy része magántulajdonban van és nem is eladó. Tovább erősítheti gyanúnkat, hogy a honlapon Széchenyi-hegy helyett Szent István-hegy szerepel.

Pilótajáték is lehet

Előzetes letartóztatásba helyezték a Duna Profit Ingatlanbefektetési és -hasznosító Szövetkezet (DP) elnökét, mert nem lehet tudni, pontosan hova lett az 1300 szövetkezeti tag milliárdos befektetése, közölte a HVG 2002 májusában. A DP a nyomozók álláspontja szerint úgy működik ez, mint egy pilótajáték: amíg jönnek az újabb és újabb befektetők, van miből kifizetni a régieket, s ez átmenetileg megalapozza a szövetkezet hitelét. A gyanú szerint a Duna Profit a tagok tőkéjének csak a töredékéből vásárolt ingatlanokat, a pénz nagy része Lengyel és feltételezett vállalkozótársai zsebébe vándorolt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!