Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az Autóker építi a legtöbb lakást

2006.04.07. 14:36
Idén várhatóan még több lakást adnak át, mint tavaly, de összességében már lassul a budapesti ingatlanpiac növekedési üteme. A Studio Metropolitana felmérése szerint a tavalyi nyolcezer után idén kilencezer lakás talál gazdára. A tavalyi adatok szerint a 15 legnagyobb cég építi a fővárosban készülő lakások csaknem felét.
Ebben az évben várhatóan megkezdődik a lassulás a budapesti ingatlanpiacon - legalábbis ezt prognosztizálja az a felmérés, amely a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. készített. A tanulmányból, amelyet Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezető igazgatója ismertetett, kiderül: mivel tavaly minden eddiginél több, közel 23 000 lakás építése volt folyamatban a fővárosban, az idén rekord mennyiségű, 9000 lakás átadása várható (tavaly nyolcezer került a piacra).

Csepelen épül a legnagyobb

Tavaly megközelítőleg 12 000 új lakás építését kezdték el ötvenlakásosnál nagyobb beruházásban, ebből hat helyen háromszáznál több lakást építenek. Idén 8500-9500 új lakás építésére számít a Studio Metropolitana. A múlt évben hat olyan nagy építkezés kezdődött, amely 300 lakásnál többet tartalmazott, köztük a legnagyobb a csepeli Rákóczi Liget, ahol 483 lakás épül.

A piac koncentráltságát jelzi, hogy az épülő 23 000 lakásból több mint tízezret a tizenöt legnagyobb beruházó készít. A legtöbb, 1377 lakás építését az Autóker Holding kezdte meg 2005-ben, de ezernél több új otthont jelentenek az AL Holding-Angyalföldi Lakásépítő Rt. (1363) és az Olimpia csoport (1279) beruházásai is. A legtöbb lakásépítés a IX., a XI. és a XIII. kerületben kezdődött meg.<>

A Studio Metropolitana előrejelzése szerint a budapesti lakáspiac telítődésével a beruházók érdeklődése egyre inkább a Pest megyei települések irányában fordul. A megyében most még jelentős az elmaradás a fővároshoz képest, harminclakásosnál nagyobb beruházásban csak mintegy 1500 lakás épült, ami 17 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A Studio Metropolitana és az E-Build felmérése a lakásépítésk mellett kiterjedt a szálloda- és irodapiacra is. Az adatok szerint tavaly kis mértékben nőtt a szállodaépítések száma, az egy évvel korábbi 784-gyel szemben 830 szállodai szoba építése volt folyamatban. Az urbanisztikai cég várakozásai szerint ez a folyamat 2006-ban is töretlen marad, és megkezdődhetnek olyan régóta tervezett beruházások, mint a Balettintézet, az Úttörő Áruház vagy a Blaha Lujza téri sajtószékház átalakítása.

Újabb kivitelezési hullám indulhat meg a fővárosi irodaházak piacán is - jósolják más prognózisokhoz hasonlóan. A felmérés szerint az újonnan induló építkezések alapterülete 300-400 000 körül várható idén. A legnagyobb idei átadás a Kapás utcai Víziváros Office Center volt, az elkezdett legnagyobb építkezés az Arena Corner a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán. Tavaly 13 új irodaház építését kezdték el, összesen 82 000 négyzetméteren.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!