Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Nem szűnik meg az iparűzési adó

2006.06.16. 08:20
A kormány a kedden benyújtott törvénycsomagban hatályon kívül helyezi az adó 2007. végi megszűnéséről rendelkező törvényi részt, amelyet tavaly fogadott el az országgyűlés .

A kormány szerint az önkormányzatok alkotmányos védelmet élvező gazdálkodási biztonsága megköveteli, hogy a helyi iparűzési adó ne szűnjön meg 2008-tól. Magyarul: miután ebből az adóból származik a települések adóbevételeinek 84 százaléka, nem lehet anélkül kivezetni az adót, hogy ne érezzék meg a helyi büdzsék. Az a szövegrész is hatályát veszti egyúttal, amelyik az iparűzésit felváltó adó törvénybe foglalását írta elő 2006. végi hatállyal. Az indoklás folytatása szerint az érintettek felkészülése érdekében a javaslat a lehető legkorábbi hatálybalépést fogalmazza meg; erre vonatkozóan azonban a jogszabályi rész nem tartalmaz utalást.

Eközben a kormány 2008-tól tervezi az ingatlanadó bevezetését (vagy inkább kiterjesztését), amit sokan épp az iparűzésit helyettesítő megoldásnak gondoltak. Jelen állás szerint azonban a két adó párhuzamosan fut majd egy darabig.

Vannak más érdekességek is az adócsomagban. A 115. § alapján ezentúl külön értesítés helyett, a törvényi felhatalmazás birtokában terjesztheti ki automatikusan az APEH az ellenőrzések határidejét, amennyiben kapcsolódó vizsgálatokat folytat le más adózóknál. A hatályos jogszabály szerint az ellenőrzésre nyitva álló határidő ilyen esetekben 90 nappal meghosszabbodik. A törvényjavaslat szerint a kapcsolódó vizsgálat időtartama az ellenőrzés határidejébe nem számít bele; az adóhatóság az ellenőrzést a kapcsolódó vizsgálattal nem érintett kérdésekben folytathatja.

Ha a cég ügyében megvizsgálnak egy másik vállalkozást, és onnan egy további céghez is leágazik az ügy, akkor az A cég ellenőrzési határidejébe az utóbbi két vállalkozásánál végzett kapcsolódó vizsgálat időtartama nem számít bele. Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint ez a változás kedvező az adóalanyoknak, mert megalapozott adóhivatali vizsgálati eredményekhez vezet. A Napi Gazdaság kérdésére, hogy az adózó nem járhat rosszabbul azáltal, hogy az adóhivatal a törvényi felhatalmazás birtokában „könnyebben” nyújthatja el a vizsgálati időt, azt mondta, hogy a késedelmi kamat mindenképpen ketyegni fog, ha a vizsgálat végül az adózó javára zárul.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.