Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Támadás az iparűzési adó ellen

2006.08.22. 08:43
A Zala Megyei Bíróság előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az iparűzési adóval kapcsolatban az Európai Unió Bíróságához. Az ügyben több ismert magyarországi nagyvállalat, például az OTP és a Tesco is felperes.

A kereset a minap jelent meg az EU hivatalos lapjában, és eszerint a felperesek két kérdésre szeretnének választ kapni. A döntésnek tisztáznia kell: azzal, hogy Magyarország a csatlakozási szerződés alapján 2007 végéig nyújthat iparűzési adókedvezményt, az unió egyben átmeneti mentességet adott az adónem fenntartására is, avagy „csak” elismerte Magyarország (átmeneti) jogát erre vonatkozóan. A kérdést azért kellett ebben a formában megfogalmazni, mert több magyar helyhatóság is arra hivatkozva utasította el az iparűzésiadó-visszaigényléseket, hogy az unió a kedvezmények elismerésével az említett időpontig jóváhagyta az adó alkalmazását is. Ha a bírák az első felvetésre nemmel válaszolnak, akkor már az a kérdés kerül terítékre, hogy az iparűzési adó tekinthető-e forgalmi típusú adónak.

A kereset megjelenésének azért is van jelentősége, mert amennyiben a bíróság a magyar államot elmarasztaló ítéletet hoz, és az adó visszafizetéséről dönt, az egyik lehetséges időpont, ameddig figyelembe veszik a kérelmeket, a kereset megjelenésének napja lehet. Aki tehát eddig az időpontig elindította az eljárást, az legalább abban biztos lehet, hogy e körből nem marad ki. Elképzelhető azonban, hogy a bíróság más időpontot határoz meg, az is előfordulhat, hogy a döntés megszületését követően keletkező adókötelezettségekre vonatkozik majd a verdikt.

Szakértők szerint egy-két év telhet el a kereset publikálása és a végső ítélet között, vagyis akár a mentességek lejárta előtt megszülethet az ítélet. A helyzet azért különösen érdekes, mert a magyar parlament a nyár közepén döntött arról, hogy – a korábban elfogadott törvénnyel szemben – mégsem szűnik meg az iparűzési adó 2008-tól.

A zsinórmérték az ügyben az olasz IRAP adó elbírálása lehet, amiről akár már négy-öt hónapon belül dönthetnek a bírák. Ennek az ügynek a kimenetele még mindig bizonytalan; elképzelhető, hogy végül a nemzeti bíróságok kezébe kerül a döntés, miután az eljáró főügyész statisztikai mérőeljárások elvégzéséhez kötné az egyes ügyek elbírálását, amit viszont csak az olasz hatóságok tudnak elvégezni.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!