Orsolya
7 °C
10 °C

A háború nem lassítja a magyar gazdaság növekedését

2003.03.28. 16:57
A világgazdaságra nem gyakorol érdemi negatív hatást az iraki háború, így a magyar gazdaság növekedési kilátásai sem romlanak.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) elemzői úgy vélekednek: az iraki háború elsődleges következménye a világpiaci olajárakon keresztül jelentkezik Magyarországon. Az elmúlt év közepe óta - a háborús veszély és más bizonytalansági tényezők hatására - a kőolaj ára csaknem folyamatosan emelkedett, és március közepén megközelítette a 40 dollárt - mutat rá az MTI-hez pénteken eljuttatott GKM-elemzés.

30 dollár alá

A háború megindulása megnyugtatta a nemzetközi tőkepiacokat és a piaci szereplők körében meghatározóvá váltak az optimista - gyors lefolyású és a kőolaj világpiaci kínálatát érdemben nem befolyásoló háborúra vonatkozó - várakozások. E miatt a kőolaj ára számottevően csökkent, és jelenleg 30 dollár alatt van.

A közlemény szerint a háború megszűnése után várhatóan alacsonyabb szintre beálló olajárak, a nemzetközi tőkepiaci bizonytalanság oldódása és a fogyasztói bizalom javulása középtávon kedvezően is befolyásolhatja a világgazdasági folyamatokat. A háború önmagában is jelentős bizonytalanságot kelt, így a tőzsdei árak valódi fellendülésére a GKM megítélése szerint a háború lezárásig várni kell.

A GKM tavaly október óta folyamatosan elemzi az Irak körüli helyzet és a világgazdaság, illetve a magyar gazdaság összefüggéseit, ezért nem látja indokoltnak, hogy alternatív gazdaságpolitikát dolgozzanak ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.