Pál
-9 °C
0 °C

Hamar megnyugodtak a tőzsdék a robbantások után

2003.11.21. 08:57
A piacok általában nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelték át az isztambuli merényleteket, a dollár árfolyama is változatlan, az arany ára pedig tisztes távolban maradt a hét és fél éves csúcstól. A menedéket kereső befektetők elsősorban a részvényektől szabadultak.
Meglepően hamar megnyugodtak a piaci szereplők a tegnapi isztambuli véres merényletek után, hiszen az azonnali reakcióként meredeken zuhanó, de így is csak 1-2 százalékos mínuszba került vezető európai tőzsdeindex veszteségei délutánra egy átlagos kereskedési nap szintjére mérséklődtek és a New York-i vezető tőzsdeindexek nyitáskori mínuszai sem voltak olyan félelmetesek, mint amitől a határidős jegyzések alapján délelőtt még tartani lehetett.

7,4 százalékos zuhanás

Nem meglepő módon az isztambuli tőzsde és a török líra nem tudta magát kivonni az események hatása alól: a tőzsdeindex 7,4 százalékos zuhanása után a kereskedést be is fejezték. A líra dollárral szembeni árfolyama az előző napi záráshoz képest 15 százalékkal gyengült. A török kereskedelmi és pénzügyi főváros pénzügyi negyedét ért al-Kaida-támadások miatt több nagybank és biztosító bezárta isztambuli képviseletét, illetve fiókját. Nagy-Britanniában a terrorveszély miatt készültséget rendeltek el a HSBC londoni központjában és számos nagyvállalatnál.

A dollár meg se rezdült

Az európai kereskedés során átmenetileg leginkább a biztosítók, a légitársaságok, a hotelláncok és az utazási irodák részvényei szenvedték meg a félelem felerősödését, árfolyamaik 2-5 százalékkal zuhantak. A közvetlenül érintett legnagyobb piaci értékű bank, az isztambuli támadások egyik célpontja, a HSBC kurzusa csak 0,8 százalékkal esett. A részvénypiacokról a pénzüket kivonó befektetők által generált kereslet azonban olyan csekély volt, hogy mindössze 2 bázisponttal, 4,34 százalékra csökkent az irányadó 10 éves német és 1,7 bázisponttal, 4,982 százalékra az irányadó 10 éves brit államkötvény hozama.

A dollár euróhoz viszonyított árfolyama szinte meg sem rezdült a számos halálos áldozatot - köztük a brit főkonzul életét is - követelő és legalább 400 embert megsebesítő robbantások hírére, és később sem emelkedett a jegyzés 1,1969 dollárnál magasabbra, így a kurzus csak megközelítette a szerdán kialakult 1,1977-es történelmi csúcsot. A hagyományos menedék valuta, a svájci frank csupán rövid ideig tündökölt a dollárral szemben, a jen erejéből pedig az intervenciós félelmek miatt még ennyire sem futotta. Az arany ára stabilan a hét és fél éves csúcsot jelentő, szerdán kialakult 400 dolláros szint alatt maradt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!