Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Több ásványvizet, kevesebb üdítőt iszunk

2003.07.08. 09:03
Az egyre forróbb tavaszok és nyarak mellett az olcsó kereskedelmi márkák elterjedése is kedvez az ásványvízfogyasztásnak. A forgalmazók prognózisa szerint ez idén 14 százalékkal tovább bővülhet. Hatályba lépett a gyümölcslevekre és a nektárokra vonatkozó uniós előírás.
Idén tovább emelkedik az ásványvizek, a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcslevek fogyasztása. Évente egy főre vetítve hét literrel több ásványvizet, másfél literrel több szénsavas üdítőt és egy literrel több gyümölcslevet iszunk - derül ki a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének prognózisából. Az előrejelzés szerint az ásványvizek piaca 14 százalékkal bővülhet, azaz tovább tart az előző évek növekvő trendje.

Jó üzlet a víz

Alátámasztják ezt az ACNielsen Hungary felméréseinek adatai is. Ezek szerint a vendéglátásban 12 százalékos mennyiségi és 33 százalékos értékbeni piacnövekedés történt 2002 májusa és 2003 áprilisa között az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A kiskereskedelemben értékesített ásványvíznél a 17 százalékot is meghaladta a mennyiségi növekedés, az eladások 24 százalékos értékbeni emelkedését eredményezve.

A kiskereskedelmi növekedés a piackutató szerint elsősorban a kereskedelmi márkáknak köszönhető, ezek az átlagot messze meghaladva bővítették piacukat, mennyiségben 62, értékben 61 százalék körüli mértékben. Idén április-májusban már a kiskereskedelemben forgalmazott ásványvíz 24 százaléka volt saját márkás.

Boltban kevesebb, étteremben több üdítő fogy

Nem arattak hasonló sikert a szénsavas üdítőitalok, értékesítésük mennyiségben 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelemben, ez értékben stagnálást jelent. A gasztronómia területén azonban nőtt a piac, mennyiségben 7, értékben több mint 13 százalékkal.

A kiskereskedelemben az üdítőknél is jelentősen nőtt a kereskedelmi márkás eladás, mennyiségben 40, értékben 25 százalékkal, s ezzel e termékek adták a mennyiségi forgalom ötödét. E bővülésnek azonban vesztesei is voltak, mégpedig a hazai márkák, amelyek piaca mennyiségben 16, értékben pedig 14 százalékkal csökkent - hívják fel a figyelmet a piackutatók.

A gyümölcslevek háromszáz millió literesnél nagyobb piacán biztosnak tűnik a fejenkénti egy literes - három százalékos -, sőt talán még nagyobb fogyasztásnövekedés - mondta Fazekas Endre, a Sió Eckes Kft. ügyvezetője. Fazekas úgy véli, hogy ez a növekedés már tavaly "benne volt a rendszerben", az idei eladások pedig - bár kánikula idején az ásványvíz és a jeges tea fogyasztása ugrik meg leginkább - további bizakodásra adnak okot.

Új szabályok a gyümölcslevekre

Az alkoholmentes italokat érintő változás, hogy július 1-jén hatályba lépett a gyümölcslevekre és hasonló termékekre vonatkozó, 1-3-2001/112 számú előírás, amely része a Magyar Élelmiszerkönyvnek. A szabályozás a gyümölcsitalokra nem vonatkozik, csak a nektárokra és gyümölcslevekre.

Lényege, hogy a természetes állapotukban élvezhető levű gyümölcsök esetében (alma, körte, őszibarack, citrusfélék, ananász) a nektár kategóriába mostantól az eddigi legalább 25 százalékos gyümölcstartalommal szemben a minimum ötven százalékos levek tartoznak. A rendelkezés a természetes állapotukban élvezhetetlen, alacsony savtartalmú és savas gyümölcsök esetén is tételesen tartalmazza a nektár elnevezéshez kötődő minimális gyümölcstartalmat, amely itt értelemszerűen lehet 50 százaléknál kevesebb is.

Háromtól vegyes

További változás, hogy egy vagy két gyümölcsfajta esetében azok nevét kell - a gyümölcstartalom sorrendjében - feltüntetni a csomagoláson, míg három vagy ennél több gyümölcsfajtánál a "vegyes gyümölcs" vagy ehhez hasonló elnevezés is használható. Külön kell jelölni továbbá, ha a gyümölcslé vagy -nektár sűrítményből készül, ha cukorral édesített, a minimális gyümölcshányadot pedig jól láthatóan fel kell tüntetni.

Az előírás szabályozza, hogy milyen gyümölcsfajtából készült levekhez milyen adalékanyagokat lehet hozzáadni, ugyanakkor több, korábban engedélyezett adalékanyagot betilt. Mindezektől a változásoktól a szakemberek nem csupán a magyar gyümölcslépiac EU-konformmá válását várják, hanem egyúttal a termékskála bővülésére és a minőségi termékek, illetve azok ellenőrzése iránti fogyasztói igény növekedésére is számítanak.

Ez összefügg a vásárlóerő növekedésével is, mivel a nektárok és a gyümölcsitalok ára között 25-30 százalékos a különbség - hívja fel a figyelmet a Sió Eckes ügyvezetője. Mint mondta, a cég már május végén piacra dobta Sió Prémium néven az új előírásnak megfelelő termékcsaládját, s ennek fogadtatása egyelőre jó. Hozzátette, hogy a szabályozás hatása 3-6 hónap múlva lesz érezhető, miután kifutnak a piacról a korábban gyártott termékek. A Sió egyébként kedvelt őszibaracknektárját továbbra is az eddigi, 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcslétartalommal gyártja, annak nevét azonban őszibarackitalra változtatja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.