Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Járai megrángatta a forintot

2004.11.17. 16:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Járai Zsigmond jegybankelnök kamatcsökkentéssel kapcsolatos kijelentései meghintáztatták a forint árfolyamát a bankközin, a kereskedők egyértelműbb iránymutatást várnak.
Az MNB-elnök szavait tolmácsoló hírügynökségi beszámolók alapján egyelőre nem tiszta a kép a piaci szereplők számára, és ez a forint "csapkodó" jegyzésében is tükröződik: az euró 245 forintig drágult, de délután negyed kettő tájban már ennél alacsonyabban, 244,20/40-en állt. Járai Zsigmond továbbra is úgy látja, elérhető a 2010-es euróbevezetés, ám a jegybankelnök csak amiatt optimista, mert ez a dátum még messze van - derül ki a beszámolókból.

Egy veszprémi konferencián szólalt fel az MNB-elnök, aki úgy vélte, a gyors kamatvágások nyomán összedőlne a forint árfolyama és meglódulna az infláció. "Ha a jelenlegi helyzettel ellentétben nem a magas kamat vonzaná a forint piacára a befektetőket, hanem például az alacsony adó, vagy a stabil államháztartás, növekvő versenyképesség, ha nem kellene magas kamattal arra ösztönözni őket, hogy az államháztartás rendkívül magas deficitjét finanszírozzák, sokkal jobb lenne a helyzet" - fogalmazott Járai Zsigmond.

Járai szerint a jelenlegi monetáris feltételek mellett elérhető az inflációs cél, nincs szükség erősebb forintra vagy alacsonyabb kamatokra. A jegybankelnök ugyanakkor hozzátette: lehetséges, hogy idén kamatcsökkentést hajt végre az MNB. Magyarországnak nincs szüksége magasabb kamatra annál, mint amekkorát a befektetők elfogadnak, s nincs szüksége arra sem, hogy az inflációs cél eléréséhez a forint az árfolyamsáv erős széle közelében legyen - derült ki Járai szavaiból. Az MNB vezetője közölte, a kamatvárakozások nem irreálisak, s elképzelhető egy hétfői csökkentés illetve az, hogy év végéig egyszámjegyű lesz az irányadó ráta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.