Ágnes
-13 °C
0 °C

Össztűz a szeptemberi járulékemelésre

2005.08.25. 17:13
Szeptembertől nem a természetbeni juttatások, hanem azok 44 százalékkal megnövelt értéke után kell társadalombiztosítási járulékot fizetniük a munkaadóknak. Az érdekegyeztető tanács csütörtöki ülésén a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői is kritizálták a változtatást. Szerintük a járulékemelés a kormány állításával szemben nemcsak a menedzserek juttatásait érinti. Az adószakértő szerint valaki - vagy a munkáltató vagy a munkavállaló - mindenképpen rosszul jár.
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szeptember 1-jétől hatályos változásai alapján természetbeni juttatás esetén járulékalapot már nem csupán a személyi jövedelemadó alapjaként meghatározott összeg képezi, hanem az arra számított személyi jövedelemadó is.

Az adóteher 76-ról 88 százalékra nő

A természetbeni juttatás összes adóterhe eddig 76 százalék volt, hiszen a juttatás értékének 44 százalékét kellett szja-ként, 29 százalékát tb- és 3 százalékát munkaadói járulékként befizetni. Ez szeptembertől több mint 88 százalékra emelkedik, hiszen a 44 százalékos szja és a 3 százalékos munkaadói járulék mellett a tb-járulék az eddigi 1,44-szerese, 41,76 százalék lesz.

Ez a lépés összességében körülbelül 17 százalékos kötelezettségnövekedést jelent a társaságok vagy a munkavállalók részére - nyilatkozta az Indexnek Nink Gabriella, a KPMG adótanácsadója. Bár a természetbeni juttatások adózási előnye továbbra is fennmarad (még mindig kedvezőbb adózású, mint a munkabér), az "olló" fokozatosan zárul. A bejelentés elsősorban azért kellemetlen a társaságoknak, mert a természetbeni juttatások költségét többnyire az év elején beépítik az üzleti terveikbe, az évközi változás tehát többletköltséget jelent.

Valaki mindenképpen rosszul jár

Az is lehet, hogy nem a munkáltató, hanem a munkavállalók veszítenek a járulék emelése miatt - hívta fel a figyelmet a szakember. Gyakori ugyanis az, hogy a társaság a nyújtható keret összegét az adó- és járulékterhekkel növelt összegben határozza meg a munkavállalók részére. Így változatlan vállalati kiadási szinten végeredményben a munkavállalók fogják a megemelkedett terheket viselni, hiszen alacsonyabb juttatott összértékben részesülhetnek az év hátralévő részében - mondta Nink Gabriella.

Nem csoda, hogy az érdekegyeztető tanács csütörtökön ülésén élesen támadták a javaslatot. Az OÉT munkaadói és munkavállalói oldala egyaránt elfogadhatatlannak tartotta a fórum csütörtöki plenáris ülésén, hogy a természetbeni juttatások járulékterhét a szociális partnerek megkérdezése nélkül év közben módosította az országgyűlés.

A munkavállalói oldal abban sem értett egyet a pénzügyminisztérium álláspontjával, hogy a módosítás csak a menedzserek természetbeni juttatásaira, a nagy értékű utakra festményekre, bútorokra vonatkozna. A munkavállalók képviselője, Pataki Péter a szerint számos, a dolgozók széles köre által választott egyéb juttatásnál is csökkenti a módosítás a kifizethető értéket. Mint mondta: a dolgozók a juttatások nettó értékével kalkulálva választottak év elején, s utólag, év közben módosítani mindezt, megengedhetetlen.

A munkaadói érdekképviseletek szerint az év közbeni adómódosítás, járulékemelés ellentétes a kiszámíthatóság követelményével - fogalmazott a munkáltatói érdekképviseletek nevében Rolek Ferenc. Ezért a munkaadók a törvénymódosítás szeptember 1-jei hatályba lépésének felfüggesztését, a szakmai vita megkezdését kezdeményezték.

Részvényopció: 100-ból 20 forint marad

Ugyancsak kritizálták csütörtökön a tervezett járulékemelést az informatikai vállalkozások. Az IVSZ szerint hátrányosan érinti a nemzetközi vállalatok magyarországi cégeinek munkavállalóit a természetbeni juttatások adó- és járulékterheinek növelése. Ezért azt kérik, a törvényalkotók vonják vissza a részvényopciókkal kapcsolatos részt.

Reszler Ákos, az IVSZ elnökségi tagja, a Scansoft Recognita vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a szeptember 1-jétől életbe lépő változások szerint a magyar munkavállalóknak a külföldi cégek által nyújtott részvényopció lehívása esetén jelentősen megnőhetnek az adóterhei.

Ha eddig egy munkavállaló eladta a részvényopciós programban szerzett részvényét, akkor a külföldről befolyt összeg 38 százalékát személyi jövedelemadóként, 11 százalékát pedig egészségügyi hozzájáruláskánt (eho) kellett befizetnie. Szeptembertől azonban az eho helyett 8,5 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék egészségbiztosítási járulék, valamint további 29 százalék társadalombiztosítási járulék terheli az összeget, ami az szja-val együtt összesen 79,5 százalék. Ebből adódóan, míg korábban a kapott összeg 51 százaléka maradt a dolgozónál, szeptember után már csak alig több mint 20 százaléka.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!