Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

PM: a vártnál alacsonyabb lesz a növekedés

2003.09.10. 13:53
Három százalék körüli GDP növekedésre számít a Pénzügyminisztérium közzétett gyorsjelentésében. Az összállítás megállapítja, hogy tovább romlott a GDP szerkezete és romlott az ország versenyképessége. Ennek ellenére a térségben magasnak számít a gazdasági növekedés.
Amennyiben a külső konjunktúra az év hátralévő részében sem javul érezhetően, a GDP idei várhatóan 3-3,5 százalék közötti növekedési üteme a sáv alsó határához lesz közelebb - áll a Pénzügyminisztérium legfrissebb gyorsjelentésében. Az összeállítás a gazdaság teljesítményének mérséklődését, továbbra is a kedvezőtlen külpiaci feltételekkel okolja.

Hozzáteszik, hogy Magyarország főbb kereskedelmi partnereinek GDP-növekedése is lassult, sőt egyes országokban negatívba fordult, így nemzetközi összehasonlításban továbbra is magasnak számít a magyar gazdasági növekedés.

Romlott a GDP szerkezete

A GDP szerkezete az idén az első negyedévben tovább romlott: a kedvezőtlen külgazdasági folyamatok mellett a beruházások is csökkentek, így a növekedést már csak a fogyasztás húzta. A PM az év hátralévő részében sem számít a lakossági fogyasztási dinamika jelentős lassulására, sőt a negyedik negyedévben gyorsulást feltételeznek.

A monetáris folyamatokat elemezve az összeállítás kiemeli, hogy a jegybank második, két százalékpontos kamatemelésének hatására szeptember elejére a forint árfolyama az MNB által szükségesnek tartott 250-260 forint/euró sávban stabilizálódott. A PM szerint ebben a tartományban mozgó árfolyam ad egyszerre esélyt a dezinfláció folytatásának és a versenyképesség megőrzésének, illetve javításának.

Romlott a versenyképesség

Az összefoglaló megállapítja, hogy a magyar gazdaság néhány évvel ezelőtt nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek tekinthető versenyképessége 2001-2002-ben romlott és a feldolgozóipari fajlagos munka költség index alapon számított mutató szerinti versenyképesség az idén az első negyedévben az 1995. azonos időszaki szintre zuhant vissza.

Az idei költségvetés az államadósság csökkenő növekedését és a deficit mérséklését célozta meg - áll a gyorsjelentésben. Ennek alapján a nettó finanszírozási szükségletet 832 milliárd forintban határozta meg. Az Államadósságkezelő Központ számításai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a tervezettnél 65 milliárd forinttal magasabb, 897 milliárd forint lesz az év végére. A gyorsjelentés szerint összességében az idén az első nyolc hónapban az államháztartás finanszírozása kiegyensúlyozott volt, egyedül januárban jelent meg jelentős túlfinanszírozás illetve júniusban alulfinanszírozás.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.