Miklós
-7 °C
4 °C

Tízezer alatt nincs jótállás

2003.11.24. 12:45
Nem kötelező jótállást vállalnia forgalmazónak szombattól a bútorokra, vitorlásokra, autóbuszokra, illetve tízezer forint alatti műszaki cikkekre. Ezt egy most hatályba lépő kormányrendelet szabályozza, a cél pedig, hogy közelítsünk az EU-szabályokhoz. Fontos változás, hogy ezentúl csak magánembereknek jár a kötelező jótállás, a szervizeléshez ezentúl nem kell a blokk, sőt a jótállási jegy hiánya sem lesz akadály a javításhoz.
Szombattól változtak a jótállás szabályai, sok tekintetben rosszabbul is járhat a figyelmetlen vásárló. Nem kötelező ugyanis jótállást vállalnia a kereskedőnek több termék esetén.

Bútorra nem kötelező

A legtöbb embert az érinti a leginkább, hogy a bútorokra megszűnik a kötelező jótállás. A többszázezer forintban kerülő bútorok esetében jól meg kell nézni, milyen terméket veszünk. Ha ugyanis egy hét után szétesik a szekrénysor, a vásárló csak perelni tud.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vállalkozó nem adhat garanciát, hiszen ha jótállást ad, növelheti a versenyképességét - nyilatkozta az Index kérdésére Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályának helyettese. Ezen kívül megszűnik a jótállása a vitorlásoknak és a buszoknak. Az előbbi egy minőségi nagyberuházás, ahol általában egyéni megállapodások szerint kötnek jótállást, utóbbi esetében pedig nem jellemző, hogy magánszemélyek vásárolnának buszokat. A kötelező jótállás ugyanis csak magánszemélyeknek jár.

Nem kell a blokk

A másik fontos változás, hogy tízezer forint alatti kisgépek, háztartási gépek és műszaki cikke esetében sem kötelező a jótállás. Itt is vigyázni kell, hiszen előfordulhat, hogy egy kereskedő 9900 forintért árul DVD-lejátszót. A vásárló örül az olcsó terméknek, de ezeknél nem jár a jótállás, így ha baj van, nem lehet reklamálni - figyelmeztet Siklósi Máté. Vasalóra, barkácsgépre és telefonra azonban még továbbra is kötelező a jótállás.

A változások közül Siklósi kiemelte még, hogy azokban az esetekben, ahol kötelező a jótállás, a garanciális időszak egységesen egy év lesz. Ezentúl a forgalmazónál is lehet javíttatni, tehát nem küldhetnek el márkaszervizekhez.

A jótálláshoz a jótállási jegy is elegendő lesz, nem kérhetik jövőben a blokkot. Ezt azonban érdemes megőrizni, mert az egy év jótállás után megkezdődik a szavatossági idő, ahhoz pedig kell a blokk is. Jár a jótállás akkor is, ha a kereskedő nem állítja ki a jótállási jegyet. Ha a vásárló bizonyítani tudja, hogy mikor vette a terméket (például blokkal), a cégnek kötelező elvégezni a javítást.

Közeledés az EU-hoz

Kedvezőtlen változás, hogy ellentétben az eddigi szabályokkal, most már csak törekednie kell a kereskedőnek, hogy 15 napon belül végezze el a szükséges javításokat. Siklósi Máté azonban elmondta, hogy a cégek nem húzhatják a javítást sem a végtelenségig. Ha túl hosszan javítja a terméket, megbüntethető.

A változásoknak a célja, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozás közeledjen az uniós normákhoz. Az Európai Unióban sehol nem kötelező a jótállás, mindenhol az önkéntes jótállásra térnek át. Siklósi Máté szerint a kereskedők érdekeltek lesznek abban, hogy az előírtnál nagyobb garanciát adjanak, mert ez növelheti versenyhelyzetüket.

A vásárlói szokásoknak is meg kell változni, a fogyasztónak meg kell nézni, hol és mit vásárol. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a drága termékek lennének jók, hiszen nagyon sok olcsó és minőségi árut lehet kapni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.