Piroska
-10 °C
1 °C

Járai szerint lemaradhatunk az euróról

2005.04.06. 14:28
A jegybank elnöke optimista az inflációval kapcsolatban, és a tervezettnél kisebb értékeket is elképzelhetőnek tart. Járai Zsigmond ugyanakkor komoly reformokat sürgetett az euró bevezetése érdekében.
Járai szerint az euró 2010-es bevezetéséhez azonnal el kell kezdeni a gazdasági reformokat, nem lehet várni a választások utánig - adta hírül az MTI. Ha 2010-ben be akarjuk vezetni az eurót, azonnal el kell kezdeni a gazdasági reformokat - jelentette ki a jegybank elnöke.

Elmaradt reformok

Járai egy sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, a gazdaságban az utóbbi időszakban egy csöndes időszak zajlott, a külgazdasági körülmények kifejezetten jók voltak Magyarország számára. Ez az időszak jó lehetőséget kínált volna arra, hogy megkezdődjenek a reformok, de ezt elmulasztották. Ha csak a választások után kezdődnek meg reformok, az már késő lehet az euró 2010-es bevezetéséhez.

Teljesülhet az inflációs célkitűzés, az infláció 2005-ben a tervezett négy százalék helyett 3,6 százalék körül alakulhat. A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján 2006-ban az infláció 3,5 százalék alá csökkenhet, az euró bevezetése előtti években, 2008-2009-ben még ennél is alacsonyabb lehet. Járai szerint az infláció leszorítása nem "túlerőltetett", négy év alatt egy folyamatos és arányos csökkenés valósult meg.

A GKI Gazdaságkutató Rt. előrejelzése szerint az infláció év elején mélypontra süllyedt, annál jobb eredményre már nem lehet számítani. Mint azt megírtuk, tanulmányuk szerint az infláció januárban és februárban egyaránt markánsan, a decemberi 5,5 százalékról 4,1 illetve 3,2 százalékra mérséklődött. Ezt az év során várhatóan némi emelkedés követi, de az infláció az év egészében és az év végén is 4 százalék alatt marad. Az idén februári inflációs adat egyébként olyan kedvező volt, amilyenre 1981 januárja óta nem volt példa.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.