Natália
-3 °C
7 °C

Változó adószabályok: faszéngyújtóhoz nem kell jövedéki engedély

2005.07.01. 08:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem törölték él a gyakorított bevallást. Egyértelműsítették a láncügyleteket. Egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele. Jövő nyárig meghosszabbították a színlelt szerződések felszámolására adott haladékot. Kikerült a faszéngyújtó a jövedéki kereskedelmi szabályok alól.

Mégsem hatályosul az áfa bevallás rendjének módosítása, amely július 1-jétől eltörölte volna a gyakorított bevallás lehetőségét. Ezzel szemben a jövőben az éves, illetve negyedévenként bevallásra kötelezett adózó évközben negyedévenkénti, illetve havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti július 1-től. Az adóhatóság az adóév végéig a gyakoribb elszámolást különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható áfakulcs magasabb az áthárított áfakulcsnál, illetve, ha az adózó beruházást valósít meg.

A változtatás elsősorban az exporttevékenységet végző kis- és középvállalkozások versenyképességét segítheti, a gyakoribb visszaigénylés lehetősége ugyanis javítja a vállalkozások pénzügyi likviditását.

Egyértelmű láncügyletek

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint módosítást tett szükségességé, hogy az egységes belső piac miatt megváltozott jogszabályi környezetben nem egyértelmű, illetve egyes esetekben alkalmazhatatlan végeredményre vezet láncügyletek esetében a teljesítés helyének meghatározása. Láncügylet az olyan sokszereplős ügylet, amelyben a magyar eladó másik tagállambeli vevőnek értékesít, de a terméket a vevő illetőségétől eltérő tagállamba kell elszállítani, mivel időközben azt a vevő továbbértékesítette.

A hatályos szabályozás körüli bizonytalanság azt eredményezheti, hogy a magyar eladó az értékesítési konstrukció miatt nem minősül exportőrnek, így nem számlázhat adómentesen. A módosítás a láncügyletek teljesítési helyének egyértelmű meghatározásával feloldja az ellentmondást, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi az értékesítők számára, hogy milyen konstrukció esetén milyen adóügyi kezeléshez vezet - teszik hozzá.

Jövő nyári haladék a színlelt szerződéseknek

A törvénymódosításnak köszönhetően július 1-jétől egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása, a 100 millió eurót meg nem haladó beruházásokhoz nem kell az adókedvezményt a Pénzügyminisztériummal engedélyeztetni, elégséges az adatbejelentés és az önadózás útján vehető igénybe.

Hatályát veszti július 1-jétől a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra (feketemunkára) vonatkozó moratórium szabály. Ugyanakkor meghosszabbították jövő év június 30-ig a moratóriumot a színlelt szerződésekre vonatkozóan, amely így a jövő év június közepéig ad haladékot.

Változik a jövedéki törvény is péntektől. Az egy liternél kisebb kiszerelésben forgalmazott egyéb ellenőrzött ásványolajok, például a faszéngyújtó kikerülnek a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Így nagykereskedelmi forgalmazásukhoz nem kell jövedéki engedélyt beszerezni, és 120 millió forint összegben biztosítékot nyújtani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!