Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Matáv helyett Cisco

2001.06.07. 08:10
A hónapok óta 7000 pont környékén toporgó BUX miatt egyre több hazai befektető dönt úgy, hogy a magyar tőzsde helyett inkább a külföldi részvény- és kötvénypiacon próbál szerencsét. A számok önmagukért beszélnek: míg a pesti börzén egy év alatt megfeleződött a forgalom, addig a külföldi papírok kereslete megtízszereződött.
Tizenkét hónap elegendő volt ahhoz, hogy a külföldi részvények iráni kereslet közel tízszeresére növekedjen - felelte az Index kérdésére Montvai Péter, a Német Befektetési Társaság (NBT) Rt. kereskedési igazgatója -, így a világ különböző tőzsdéin jegyzett papírok havi forgalma az NBT-nél már elérte a félmilliárd forintot. Az érdeklődés Montvai Péter szerint egyértelműen annak köszönhető, hogy a Budapesti Értéktőzsde rendkívül alacsony forgalma a részvényárak stagnálásával jár, ugyanakkor egyes külföldi papírok napon belül akár több százalékos elmozdulásra is képesek.

A Nasdaq-ról válogatnak a kockázatkedvelők

A szakember tapasztalata szerint az ügyfeleik körében főleg a frankfurti és az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények népszerűek. "A kockázatkedvelő befektetők egyértelműen a Nasdaq részvénypiacon forgó papírok iránt érdeklődnek, főként a Cisco és a biotechnológiai szektor szereplői keresettek. Az európai cégek közül pedig leginkább a telekomokkal, például a Nokiával kereskednek a befektetők." - mondta az Indexnek Montvai.

A külföldi értékpapírok iránti kereslet növekedéséhez az is hozzájárult, hogy a hazai brókercégek a jutalékokat és az egyéb költségeket igyekeztek a magyar részvényforgalmazáshoz közelítő szintre leszorítani. Így az NBT esetében az ügyfelek 0,95 százalékos jutalékot fizetnek, aminek mértéke folyamatosan csökken, ha a megbízás összege is nagyobb. A részvényvásárlásban a hazai brókeren kívül egy külföldi alkuszcég is részt vesz.

A részvények mellett a külföldi kötvények iránt is érdeklődnek a magyar befektetők, legnépszerűbbek az eurókötvények, a befektetők főleg akkor találják jó vételnek, amikor a dollár valamelyest gyengül az euróhoz képest.

Két héten belül új szereplővel bővül a piac

A hazai tőzsdénél nagyságrendekkel nagyobb választék, kellően magas forgalom, nagy volatilitás - a külföldi értékpapírpiacok e tulajdonságai miatt döntött úgy a Buda-Cash (B-C) Brókerház Rt., hogy terveik szerint két héten belül ügyfelei számára lehetővé teszi a más országokban kibocsátott részvényekkel és kötvényekkel való kereskedést. Velük együtt már több mint 10 brókercég nyújt ilyen szolgáltatást.

Losonci György, a B-C nemzetközi értékpapír kereskedője az Indexnek elmondta: a korábban elvégzett piackutatási adatok ismeretében jelentős forgalomnövekedésre számít. A külföldi értékpapírok forgalma év végére akár havi egymilliárd forint körül is alakulhat, az ügyfeleknek pedig egy százalékos jutalékot kell fizetniük. "Célunk, hogy a világ összes tőzsdéjén jegyzett értékpapírt elérhetővé tegyük, de első körben az amerikai és a frankfurti börzék részvényeivel lehet majd a Buda-Cash-en keresztül kereskedni. Az előbbi mondhatni kihagyhatatlan, a frankfurti tőzsde pedig azért előnyös, mert azon keresztül majd az összes európai részvény, kötvény és befektetési jegy elérhető" - mondta Losonci.

A devizaliberalizáció a tőkepiacokat is segíti

Mind a brókercégeknek, mind pedig az ügyfeleknek könnyítést jelent a kormány keddi rendelete, mely a devizagazdálkodást teljesen liberalizálta. Csökkenthetők ugyanis a tranzakciós és banki költségek, mivel az új szabályozás már nem teszi kötelezővé, hogy az eladás után Magyarországra kelljen visszautalni a részvényért kapott pénzt. Szintén a rendeletnek köszönhető, hogy a hazai befektetők már a külföldi értékpapírpiacokon is folytathatnak határidős, illetve opciós ügyleteket.

Juniper Networks láz Magyarországon

A külföldön kibocsátott részvények növekvő keresletéről számolt be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb jelentése is. Május eleje óta ugyanis egy jelentős hazai piaci szereplő kezdett el a Nasdaqon jegyzett Juniper részvényekkel spekulálni. A Juniper Networks elsősorban internetszolgáltatóknak nyújt infrastrukturális megoldásokat. A szóban forgó befektető május közepén egy hét alatt 650 millió forint értékben kereskedett ezekkel a papírokkal. A kimutatás alapján egy hét alatt mintegy 14,5 millió forint volt a titkos befektető nyeresége.

A felügyelet kimutatása szerint a Juniper mellett a Microsoft, a Nortel Networks, a Yahoo és a Cisco is felkeltette több magyar befektető érdeklődését, de német részvények is feltűnnek a listán.

Százezer euróig védettek a befektetők külföldön

Az Index által megkérdezett külföldi értékpapír-forgalmazásban részt vevő brókercégek kínosan ügyeltek arra, hogy kizárólag megbízható és neves alkuszházakat válasszanak partnerül. Így elkerülhető az, hogy a külföldi brókercég esetleges csődje esetén a magyar befektetőket is kár érje. Magyarországon ilyen esetekben a Befektetővédelmi Alap egymillió forintig nyújt kártérítést, míg az Európai Uniós országokban ennél több, 100 ezer euró a felső határ.