Miklós
-7 °C
2 °C

Kamatot csökkenthet az MNB?

2006.02.03. 08:53
Ismét felmerülhet egy kisebb kamatvágás lehetősége Magyarországon, hála a kedvező inflációs kilátásoknak, de el kell kerülni minden elhamarkodott lépést - jelentette ki Neményi Judit, az MNB monetáris tanácsának (MT) tagja a Reutersnek.

Az MT befolyásos és a hírügynökség által a "galambok" közé sorolt tagja szerint a kedvező inflációs helyzet és a stabil forint, más tényezők mellett, megengedné a kamatpolitika módosulását.

Néhány hónapja még az volt a kérdés, elég lesz a kamatszint tartása vagy emelésre van szükség - emelte ki a Reuters - , mára azonban a helyzet megváltozott. A politikai és a költségvetési bizonytalanságokat leszámítva, az inflációs kilátások elég stabilak és azt kellene fontolóra venni, tartsuk-e a jelenlegi kamatszintet vagy keresztül vihető egy kis csökkentés - mondta tegnap adott interjújában Neményi Judit.

Az MNB utoljára tavaly szeptemberben csökkentett kamatot, 25 bázisponttal, azóta 6 százalékon áll a ráta - ez a legmagasabb az EU-ban. A következő kamatmeghatározó MT-ülés február 27--én lesz, a jegybank akkor teszi közzé új inflációs prognózisát is.

Neményi Judit szerint a bank középtávú inflációs célja - 3 százalék 2007-től - kényelmesen elérhető. akár egy kissé gyengébb forint mellett is. Az MT tagja úgy véli, a választások után le kell faragni a költségvetési hiányt, megállítandó az eladósodás növekedését. Ez utóbbit tartja a magyar gazdaság legnagyobb problémájának, figyelemmel arra, hogy az utóbbi három évben megfordult az adósság/GDP arány addigi csökkenése, az azonban nem állítható, hogy az ország ugyanolyan pénzügyi krízissel nézne szembe, mint tíz évvel ezelőtt. Az euró 2010-es bevezetését Neményi még mindig lehetségesnek tekinti, ha megteszik a szükséges költségvetési intézkedéseket, de már az utolsó pillanatban vagyunk ehhez.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.