Árpád
-1 °C
9 °C

Kamatadó autóra is

2006.08.29. 15:15
Nemcsak a pénzben jóváírt kamat jellegű jövedelem, hanem a tárgynyeremények után is kell kamatadót fizetni szeptember 1-jétől. Az OTP egymillió gépjárműnyeremény-betétkönyvet kezel, a tulajdonosok között évente 120-140 autót sorsolnak ki, az adó ezek piaci értékének 25 százaléka lesz. Az autók száma nem csökken, csak az értékük.

A szeptember 1-jétől elhelyezett betétek kamat jellegű jövedelme után fizetendő kamatadó nemcsak a pénzben jóváírt hozamokat terheli - derült ki az APEH honlapján olvasható tájékoztatóból. Az adóhivatali útmutatás szerint kamatjövedelemnek minősülnek a különböző, betétek nyomán szerzett vagyoni értékek is, így például a tárgynyeremények. Az ilyen esetekben a kamatjövedelem a tárgynyeremény piaci értékének adóval megnövelt része, míg az adó a vagyoni érték 25 százaléka (így jön ki ugyanis a teljes kamatjövedelem 20 százalékos adóértéke).

Havi 10-12 kamatadós autó

A rendelkezés elsősorban az OTP Bank betéteseit érinti, a legnagyobb lakossági pénzintézet ugyanis több mint egymillió gépjárműnyeremény-betétkönyvet kezel. A banknál egykor többféle nyereménybetétkönyv volt forgalomban - még lakást is lehetett nyerni -, mára csak a gépjárművesek maradtak meg.

Akik ilyenben helyeznek el 5000, 10 000, 20 000 vagy 50 000 forintot, kamatot nem kapnak, viszont havonta kisorsolnak köztük 10-12 személyautót. A járműveket a betétek kamataiból halmozott nyereményalapból vásárolják, évente jellemzően 120-140 autó talál gazdára (vagyis átlagosan nyolcezer évenként nyerhetnénk, ha a győztes betétek nem "játszanának" a következő hónapokban is).

Nem a nyertesnek kell befizetni

A bank tájékoztatása szerint a sorsoláson nyerteseknek nem kell attól tartaniuk, hogy a megnyert, több millió forint értékű autók után nekik kell a százezres nagyságrendű kamatadót megfizetni. Az adót a bank a nyereményalap terhére számolja el, és abból fogja kifizetni.

Ez elvileg azt jelenthetné, hogy ötödével csökken a havonta kisorsolt gépjárművek mennyisége. Ez sem lesz azonban így, legalábbis a bank az Indexnek azt válaszolta: a hitelintézet "törekszik arra, hogy a kisebb értékű gépkocsikat részesítse előnyben annak érdekében, hogy minél több gépkocsit tudjon kisorsolni".

A kamatadó - a pénzbeni kamatot fizető megtakarítások tulajdonosaihoz hasonlóan - egyébként sem érinti azokat, akik augusztus 31-ig váltanak gépjárműnyeremény-betétkönyvet; ők az első nyereményautójukat még adómentesen vehetik át. A kamatadó csak a szeptember 1-je után váltott betétkönyvek kamatait, valamint a szeptember elsejét követően a második, harmadik, sokadik autójukat nyerőket érinti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!