Miklós
-7 °C
2 °C

Ötvenezres leépítést sürget a kereskedelmi kamara

2003.09.22. 14:30
Az önkormányzati szférában tíz százalékos létszámleépítést tart szükségesnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - közölte Parragh László, a szervezet elnöke.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az önkormányzati szférában tíz százalékos létszámleépítésre lenne szükség. Az önkormányzati létszámcsökkentést tervezett, átgondolt folyamatként kell megvalósítani, és szükség lenne a közalkalmazotti törvény áttekintésére is.

Az 53 ezer főt érintő intézkedés 330 milliárd forintos megtakarítást eredményezne a büdzsének. Parragh szerint egy év alatt véghez lehetne vinni a létszámleépítést, ráadásul a folyamatot olyan módszerekkel lehetne kevésbé fájdalmassá tenni, mint a háromszázalékos természetes fogyás figyelembe vétele, vagy az előnyugdíjaztatás.

Elégedettek a társasági adó csökkentésével

Szó esett továbbá arról, hogy az MKIK elégedett a társasági adó csökkentésének mértékével, figyelembe véve azt, hogy így elképzelhető az általuk szorgalmazott folyamatos, 3-5 százalékos társasági adócsökkentés.

A kamara szükségesnek tartja továbbá az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, valamint az önkormányzatok által beszedett adók rendszerének újragondolását.

A bevezetendő innovációs adó szisztémájának átalakítását is szorgalmazta a testület. Parragh összehasonlításképp elmondta, hogy a 8,2 milliós Ausztriában 420 ezer a közszféra alkalmazottainak száma, míg a tízmilliós Magyarországon az állami alkalmazottak állománya 840 000 ezer fő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.