Zalán
6 °C
19 °C

Maradt az alapkamat

2003.12.15. 14:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elemzői és piaci várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a 12,5 százalékos jegybanki alapkamaton.
A várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács 2003. december 15-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét.

Üdvözlik a takarékosságot

A kormány elmúlt héten bejelentett intézkedései 2004-ben várhatóan csökkentik a gazdaság egyensúlytalanságait - áll a Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható közleményben. A Monetáris Tanács álláspontja szerint a gazdaság középtávú növekedése szempontjából kedvező, hogy az egyensúlytalanság kezelése a költségvetési hiány és a lakossági eladósodottság növekedésének visszafogásán keresztül valósul meg. A folyó fizetési mérleg hiányának jövőben várható csökkenése mérsékli a forint sebezhetőségét.

A kormányzati lépések - az elmúlt időszakban fenntarthatatlan ütemben növekvő belföldi kereslet visszafogásán keresztül - hozzájárulnak a 2004-es és 2005-ös inflációs kockázatok mérséklődéséhez. Ugyanakkor a novemberi inflációs adat mintegy 0,5 százalékponttal meghaladta a várakozásokat.

Bár az infláció növekedésének döntő része a monetáris politika hatáskörén kívül eső termékkörhöz (regulált árak, élelmiszer) kapcsolódik, a növekedés emeli az inflációs várakozások jövő évi beragadásának - az indirekt adó emelések miatt egyébként is magas - kockázatát. A Monetáris Tanács szerint ilyen helyzetben óvatos kamatpolitikára van szükség.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.