Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Tovább olvadnak a kamatok

2004.05.10. 07:59
A többszöri jegybanki alapkamat-csökkentés a lakossági betéti hozamokra is megtette hatását: a hitelintézetek egymás után változtatják meg kondícióikat. A rövid időre lekötött betétekkel elérhető éves hozam egyre inkább alulról közelíti a tízszázalékos határt.
Az újabb jegybanki kamatlépés nyomán tovább mérséklődnek a hitelintézetek által kínált betéti kamatok: az év elején még a 12 százalékot közelítő ajánlatokhoz képest ma már egyre nehezebb olyan, rövid lekötésű konstrukciót találni - és egyre nagyobb lekötött összeg kell hozzá -, ahol az éves hozam eléri a 10 százalékot.

Egymás után

A legutóbbi kamatvágásra reagálva a hét végén ismét több hitelintézet jelentette be, hogy - jellemzően mai hatállyal - csökkenti egyes betéti kamatait. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. a két hónapos lekötésű, "kiemelkedő kamatozású lakossági forintbetét" után mától 45 bázisponttal alacsonyabb kamatot kínál: az egymillió forinttól igényelhető konstrukció így hárommillió forint alatt évi 10,85 százalékot hoz tulajdonosának.

Az ÁÉB a lakossági betétek futamidő-kínálatán is módosított: a háromhetes változat eltűnik, az egy hónap plusz egy napos egy hónaposra módosul, új lehetőségként pedig megjelenik az egyhetes lekötés. (Ez utóbbinál az elérhető éves kamat - egymillió forint alatt - hat százalék.)

A HVB Bank május 6-i hatálybalépéssel csökkentette a lakossági lekötött betétek kamatait: a három hónapos lekötésű betétek után fizetett kamat 40 bázisponttal mérséklődött. Ennek megfelelően a két számjegyű éves hozam eléréséhez már egymillió forintnál többet kell elhelyezni három hónapra a HVB-nél: a hitelintézet e futamidőnél 250 ezertől egymillió forintig 9,55 százalékos, egymilliótól 2,5 millióig 10,25 százalékos, 2,5 milliótól 5 millióig 10,5 százalékos, 5 millió forint fölött pedig 10,85 százalékos éves kamatot fizet a betéteseknek.

Jelképesen

Az Inter-Európa Bank a magánszemélyek lekötött betéteinél, szintén mai hatállyal, csak a hat hónapos változat hozamán módosított: annál az éves kamat 9,25 százalékra változott, tehát 50 bázisponttal lett alacsonyabb. A hat hónapos lekötési idejű diszkontbetétnél ugyanakkor mától 25 bázispontot emelt az IEB, így az elérhető éves hozam 9,25 százalékra változott.

Az MKB mától jelképes mértékben bár, de szintén módosította a pénzpiaci betét első kamatperiódusra adott éves kamatát: a mindössze öt bázispontos mérséklést követően a hathavi lekötésnél például 10,91 százalékos éves kamatot kapnak a betétesek.

A Kereskedelmi és Hitelbank a két hónapos lekötési idejű vállalkozói betétnél 28, a három hónaposnál pedig 25 bázisponttal mérsékelte az éves kamatot: ennek megfelelően egymillió és tízmillió forint közötti lekötött összegnél két hónapos időtávon 7,63 százalékos, három hónaposnál 7,44 százalékos éves kamat érhető el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.