Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Biztosra veszik a kamatcsökkentést

2004.11.12. 08:26
A piacok egyértelműen beáraztak egy 50 bázispontos kamatcsökkentést, miután a KSH a várakozásoknak gyakorlatilag teljes egészében megfelelő inflációról számolt be.
Nem okozott meglepetést az októberi infláció, a KSH által közzétett 6,3 százalékos év/éves áremelkedés árnyalatnyival elmarad a 6,4 százalékos NAPI-konszenzustól, s még közelebb van a 6,34 százalékos Reuters-konszenzushoz. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés 0,5 százalékos volt, a konszenzus 0,56 százalékot mutatott. A közzététel egyértelművé tette: a piac által már korábban várt 50 bázispontos kamatvágás biztosra vehető (a monetáris tanács november 22-én tart kamatos ülést).

Az outletek segíthetik az infláció csökkenését

A csökkentési várakozások teljes mértékben elfogadhatóak - vélekedik Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A mostani inflációs adattal minden valószínűség szerint megvalósul az év végéi 6 százalékos infláció, amivel - az 5,5 százalékos célkitűzés ellenére is - az elemző szerint elégedett lesz az MNB. Hasonlóan vélekedik Samu János, a Concorde elemzője is, szerinte novemberben tovább mérséklődhet az inflációs ráta, decemberben pedig stagnálhatnak az árak, ami azt jelentené, hogy 6 százalékos éves indexszel zárulna az év. Sőt, megfigyelők szerint az outlet centerek, a következő napokra beharangozott szuperolcsó szupermarketek piacra lépése és ennek tovább gyűrűző hatásai még lejjebb húzhatják az áremelkedést, így december végén 6 százalék alá is eshet a drágulás.

Nagyobb lehetőségek előtt a jegybank

Lars Christensen, a Danske bank elemzője szerint csökkenőben az inflációs nyomás, s ő is úgy véli, hogy nőnek a jegybank manőverezési lehetőségei. Kamatvágást várnak az Index egyik fórumán eszmét cserélő közgazdászok, elemzők is, szerintük a csökkentés elmaradása "nagyon rossz jelzés lenne", inkább a mértéke lehet kérdéses, de 25 és 100 bázispont között mindent lehetségesnek tartanak. A forint árfolyama sem indokolja a kamat mérséklésének elmaradását. Suppan szerint a jegybank nem vág 50 pontnál többet, mivel hagyni kíván némi muníciót decemberre is.

Az elemzők előrejelzéseikben általában a Főtáv 7,4 százalékos lakossági, illetve 12 százalékos közüzemi díjemelésének októberi hatását becsülték túl. A dezinflációs folyamatot nagyban segítette az élelmiszerárak mérsékelt emelkedése is - mondta a NAPI Online-nak Samu János. Szerinte e termékkör tavaly novemberi magas árindexe miatt itt még van dezinflációs tartalék. Lars Christensen szerint az infláció alakulását jelentősen befolyásolták a bázishatások is. A szakértők pozitív fejleményként értékelték, hogy a fogyasztói árindex mellett a maginflációs ráta is csökkent. Az elemző ugyancsak az áremelkedés ütemének további mérséklődésére számít az év hátralévő részében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!