Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Újra csökkent a kamat

2005.06.20. 14:29
Újabb negyedszázalékos kamatcsökkentésről döntött az MNB monetáris tanácsa: a jegybanki alapkamat így június 21-től 7 százalék. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak, ha a folyamatok kedvezőek maradnak, szakértők az év végéig további csökkentésre számítanak.

"A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. június 21-i hatállyal 7,25 százalékról 25 bázisponttal 7,00 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat" - áll a jegybank által kiadott közleményben. A testület elsősorban a kedvező inflációs folyamatokkal indokolta döntését. Az MNB szerint az év első hónapjaiban tartósan 4 százalék alá süllyedt pénzromlási ütem megerősíti, hogy a monetáris politika által befolyásolható termékcsoportok inflációja alacsony szinten stabilizálódik. Emellett a forint árfolyamára érzékeny iparcikkárak is hónapok óta csökkennek.

Kevesebbet költünk

Az infláció alakulásában a jegybank szerint jelentős szerepe játszott az is, hogy a fogyasztás a korábbinál kisebb ütemben bővül: "a háztartások fogyasztási kiadásaikat egy, a korábbiaknál számottevően alacsonyabb - a lassuló jövedelem-növekedésnek, emelkedő eladósodottságuknak és kilátásaikat övező nagyobb bizonytalanságnak megfelelő - pálya mentén alakítják".

Nincs meglepetés

A negyedszázalékos vágás megfelelt a várakozásoknak -- mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Hangsúlyozta: az inflációs célkövetés logikája alapján volt tere a csökkentésnek, ugyanakkor kedvező a külső környezet, a globális kockázatvállalási kedv nem mérséklődött, forint viszonylag mags és stabil szinten van. Az elemző szerint az inflációs várakozások a következő hónapokban is lehetővé tesznek még újabb csökkentést, de az, hogy ez mikor és milyen mértékű lehet, egyre erőteljesebben külső környezettől, a befektetőktől, a forint és az állampapírok iránti kereslettől függ. Ha a jelenlegi kedvező folyamatok nem változnak, az év végére szerinte 6,75 százalékos kamatszint várható.

Nem volt meglepetés az MNB döntése -- értékelt Lányi Bence, a Raiffeisen elemzője is. Ő ugyanakkor úgy vélte, az év végéig akár 6,5 százalékig is csökkenhet a kamat, igaz, ha így is lesz, a döntések között most már hosszabb idő telhet el. Az utóbbi hónapokat jellemző folyamatos csökkentés időszaka véget ért -- tette hozzá.

A két szakértő egyetértett abban: a magyar a csökkentéssel együtt is továbbra is vonzó lehet a befeketetőknek. A magyar 7 százalékos kamat még mindig a legmagasabb az EU-ban, minket Lengyelország követ 5,5 százalékkal, így a hazai pénzügyi befektetések hozama relatíve még mindig kedvező.

Nem látnak veszélyt

A jegybanki alapkamat alakulása
2005. május 24-től 7,25 %
2005. április 26-tól 7,50%
2005. március 30-tól 7,75%
2005. február 22-től 8,25%
2005. január 25-től 9,00%
2004. december 21-től 9,50%
2004. november 23-tól 10,00%
2004. október 19-től 10,50%
2004. augusztus 17-től 11,00%
2004. május 4-től 11,50 %
2004. április 6-tól 12,00 %
2004. március 23-tól 12,25%
2003. november 28-tól 12,50%
forrás: MNB

A hazai elemzők nem osztják azokat félelmeket, melyeket Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzora a Kurier című bécsi napilap hétfői számában megjelent interjújában fogalmazott meg. Az amerikai kutató szerint a forint túlértékelt, és a régiós valuták közül a legjobb célpont a spekulánsok számára akkor, amikor az uniós válság amúgy is nyomást gyakorol az európai fizetőeszközökre. Trippon Mariann szerint nehéz egyáltalán azt mondani, hogy a forint túlértékelt lenne: az ezzel kapcsolatos bonyolult számítási modellek egy része ezt az eredményt adja, egy másik része nem. Lányi Bence szerint ha az igaz is, hogy ők maguk is 250 forint/euró fölé várják a magyar pénzt (a CIB is 250-255 közötti sávval kalkulál az év végéig), de ez a jelenlegi árfolyamhoz képest nem jelentős eltérés.

Fontosabb ennél, hogy egyelőre azonban látni veszélyt: miközben az euró gyengült, a régiós valuták a dollárhoz képest csak kisebb mértékben veszítettek értékükből, azaz az uniós válság egyelőre nem hatott rájuk, a tőkebeáramlás nagyobb, mint a régi tagországokba. Lányi Bence szerint az ugyanakkor igaz lehet, hogy a visegrádi országok pénzei közül a forint a legérzékenyebb. Ez annak köszönhető, hogy a magyar fizetési mérleghiány magas, ennek finanszírozása pedig jelentős mértékben a kötvénypiacon, azaz külföldi befektetőkön keresztül történik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!