Auguszta
4 °C
22 °C

Biztosra veszik a kamatcsökkentést

2005.07.15. 08:20
Az év végére akár hat százalékra is csökkenhet az alapkamat egyes elemzők szerint, de míg hosszú távon szórnak a vélemények, abban teljes az egyetértés, hogy hétfőn negyedszázalékot csökkent a monetáris tanács.
Az elemzők egyöntetűen negyed százalékpontos kamatmérséklést várnak a monetáris tanács (MT) hétfői ülésétől. A csökkentést mindenképpen támogatja az infláció, annak ellenére, hogy az átlagos adat a várakozásoknál magasabb lett, a maginfláció azonban történelmi mélypontra süllyedt. A piac egyöntetűen beárazza a 25 bázispontos vágást, és ezt tükrözi a Napi Gazdaság, a Reuters, valamint a portfolio.hu felmérése is. Az elemzők azzal együtt egyértelműen a vágás mellett teszik le a voksot, hogy az év végi infláció mértékét tekintve pesszimistábbak a jegybanknál - igaz, az inflációs cél szerintük is kényelmesen elérhető. Bár a kedvező kilátások alapján jövő hétfőn az MT akár 50 bázispontot is nyeshetne a jelenleg 7 százalékos alapkamatból, a jegybankárok feltehetően óvatosak maradnak, és 25 bázispontos csökkentésről döntenek.

A felmérésekből az derül ki, hogy az aktuális ülésen 25-öt vág a jegybank, de további 25 bázispont még várható év végéig - ezt hol augusztusra, hol őszre teszik -, így kis lépésekben, de biztosan faragják a kamatot, az MT ugyanis nagyon is szem előtt tartja a várakozásokat. A szakértők ezzel egyre növelik a kamatvágás általuk látott terét. Nyár végéig a piac 50 bázispontos kamatcsökkentést áraz, ez várhatóan két lépésben valósul meg, azaz hétfőn 25, a következő hónapban pedig újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés várható. Elemzők szerint az év hátralévő részében 3,5 százalék körül stabilizálódhat a fogyasztói ár növekedési üteme, így nem várható, hogy inflációs oldalról túlzott támogatást kapna egy újabb kamatcsökkentés.

Az év végi kamatszintről már megoszlanak az elemzői vélemények: a Reuters felmérésében 6,0-tól 6,75 százalékig terjed a decemberi kamatszint. Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő szakértője úgy látja, hogy 6,5 százalék alá is süllyedhet az alapkamat mértéke decemberre. Egyéves távlatban többen is összesen 100 bázispontos kamatmérséklést várnak.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!