Hajnalka
-1 °C
15 °C

Vége az inflációs sikersztorinak?

2006.05.22. 16:50
Egyelőre nem tudjuk, milyen lépésekkel készül az új kormány, és ezeket hogyan fogadja a piac - ez volt az egyik oka Járai Zsigmond szerint annak, hogy a monetáris tanács a mai ülésen nem nyúlt a hatszázalékos alapkamathoz. A jegybankelnök szerint az idén a vártnál magasabb, 2,1 százalékos lehet az infláció, amely jövőre tovább emelkedik, és csak 2008 után térhet vissza 3 százalékra.

Vannak az infláció emelkedését és csökkenését elősegítő tényezők is; a monetáris tanács összességében úgy értékelte, hogy nem változott a nyomás - mondta a testület ülését követően Járai Zsigmond. A jegybank elnöke beszámolt arról: több kérdésben is megosztott volt a tanács, így azt illetően is, hogy az MNB ugyancsak hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt, a korábban vártnál magasabbnak jelzett idei infláció nem indokolja-e a beavatkozást.

Abban volt a legnagyobb törés, hogyan értelmezzük az inflációs célkövetést - számolt be az ülésről Járai, aki szerint volt, aki úgy fogalmazott: "Vége az inflációs sikersztorinak." Mások úgy látták, átmeneti megugrásról van szó, amelyet nem kell monetáris szigorításnak kísérnie. Utóbbi véleményt erősítette az is, hogy mint Járai elismerte, a májusi inflációs jelentés összeállításakor kénytelenek voltak azzal szembesülni: olyan lépések várhatóak, amelyeket nem ismernek, így azok hatását sem tudják előre kalkulálni. A kormány gazdaságpolitikai csomagjának bejelentése, elemzése, illetve piaci fogadtatásának felmérése előtt többek szerint szerencsétlen dolog lett volna a kamathoz nyúlni. Járai kérdésre válaszolva elmondta, konkrét kamatváltoztatási javaslat nem volt, a vita megmaradt elméleti keretek között.

Az inflációs jelentésben az MNB úgy fogalmaz, "előretekintve a fogyasztóiár-index 3 százalék körül stabilizálódhat, de a bizonytalanság jelentős". Ezt az is jelzi, hogy az MNB ismét emelte az idei inflációra vonatkozó prognózisát. A fél évvel ezelőtt, tavaly novemberben 1,1 százalékra várt idei mutatót most már 2,1 százalékra tartják. Jövőre 3,3, 2008-ra 3,2 százalékos és újra csökkenő trendet mutató pénzromlással számol a jegybank. Hozzáteszi, hogy sok a bizonytalanságot fokozó tényező: az emelkedő olajár, a forint gyengülése, a kormány megszorító csomagjának (az áfának és a hatósági áraknak az emelése) egyaránt az emelkedés irányába hathat. Csökkentheti viszont az ütemet a szolgáltató szektorban alacsonyabb béremelkedés mértéke és az alacsony inflációs várakozás is.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.