Zalán
6 °C
19 °C

A magyarok nagyon készpénzcentrikusak

2004.02.24. 08:31
A magyar polgárok továbbra sem tudnak igazán megbarátkozni a kártyás fizetéssel: továbbra is a készpénzfelvételi lehetőséget tartják a legfontosabb kártyafunkciónak.
A magyar polgárok továbbra sem tudnak igazán megbarátkozni a kártyás fizetéssel. Mint arra az elmúlt év végén, ez év elején a MasterCard által hét kelet-közép-európai országban végzett felmérés kimutatta: állampolgáraink továbbra is a készpénzfelvételi lehetőséget tartják a legfontosabb kártyafunkciónak. A megkérdezettek 87 százalékának jutott elsőként eszébe az, hogy plasztikjával pénzt vehet fel, miközben a csehek és az ukránok döntő része számára a bankkártyás vásárlás a plasztiklapok fő felhasználási területe - mindkét országban a válaszadók 89 százaléka jelölte ezt a funkciót az első helyre.

Teret nyer

Örömteli ugyanakkor, hogy a MasterCard felmérése szerint, ha óvatosan is, de azért Magyarországon is egyre inkább teret nyer a kártyák valódi felhasználási célja, a készpénz nélküli fizetés: a nemzetközi kártyatársaság kimutatásai szerint mért 5 százalékos javulás teljes mértékben egybecseng a Magyar Nemzeti Bank adataival: ez utóbbi szerint száz bankkártyával indított tranzakcióból 2003 első félévében már csak 60 volt ATM-es készpénzfelvétel, szemben az egy évvel korábbi 65-tel. Bár a forgalomarányos növekedésben ennél jelentősebb, 6 százalékos a növekedés, ám a teljes, 1928 milliárdos forgalmon belül még mindig csak 35 százalék a vásárlásra fordított összeg.

A nemzetközi kártyacég arra is kíváncsi volt, hogy milyen érvek szólnak a megszólaltatottak szerint a bankkártyák mellett. Nos, a magyar polgárok 40 százaléka - némiképp ellentmondva korábbi, a készpénzfelvételre koncentráló válaszának - azt tartotta a legfőbb erénynek, hogy nem kell készpénzt hordania magánál. A régiós toplistán egyébként szintén ez a válasz ért első helyet, míg a dobogó többi fokán a "segít az áruvásárláskor" és a "bármikor készpénzhez juthatok" megállapítás szerepelt. A legszofisztikáltabb kártyahasználónak a horvátok tűntek a felmérés ezen részében, hiszen náluk volt a legnagyobb a bankkártyák hitelfunkcióját, a késleltetett és részletfizetési lehetőséget előnyként bemutató válaszok megjelölése. Igaz, Horvátország ezen a téren némi előnnyel indul: délnyugati szomszédunknál már közel harminc éve vannak bankkártyák használatban.

Dobogós problémák

Érdekes, hogy épp a horvátok tartanak a legjobban a hitelkártyáktól. A megkérdezettek 27 százaléka hajlamosnak tartja magát a túlköltekezésre. Magyarországon a legerősebb félelem a bankkártya elvesztéséhez kötődik: honfitársaink 21 százalékának okoz folyamatos rettegést, hogy valahol elhagyja kártyáját. Némileg furcsa, hogy a csalásoktól és a visszaélésektől való félelem nem túl erős a régió országaiban: a megkérdezettek 13-22 százaléka jelölte meg a kártyákra vonatkozó félelmei között ezeket a lehetőségeket.

A jelek szerint a régió polgárait egyre jobban zavarják lehetőségeik korlátai. A orosz válaszadók 30 százaléka kevesli az elfogadóhelyek számát (sőt 27 százalékuk nem talál ATM-et a számára ideális távolságon belül sem), Ukrajnában ez a szám 17 százalékos. Annak ellenére, hogy a Magyarországon található 19 000 körüli elfogadóhelynél lényegesen több, 45 ezer végponton lehet fizetni Csehországban bankkártyával, az ottani polgárok 20 százaléka továbbra is kevesli az elfogadóhelyek számát.

A kártyás fizetés Magyarországon és Szlovákiában a legproblémamentesebb: az itteni válaszadók 36 és 33 százaléka tapasztalt csupán már valamilyen gondot a fizetések során, míg például az oroszok 47, az ukránok és a csehek 52-52 százalékának meggyűlt már a baja plasztikjával. A problémák leginkább a terminál meghibásodásával függtek össze, ám ezt követően a válaszok sorrendjében az adott kereskedelmi egység kártyaelfogadástól való vonakodása, illetve a terminálkezelők hiányos ismeretei voltak a "dobogós" problémák. Hogy milyen az elfogadói környezet, arra jó példa, hogy míg a horvát kártyatulajdonosok 34 százaléka azonnal sarkon fordul, ha valahol vonakodnak elfogadni a kártyáját és inkább másik üzletet keres, addig az ukránok és az oroszok közel 80 százaléka megadóan elkezd hrivnyáért és rubelért kotorászni.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!