Natália
-3 °C
8 °C

Kartellgyanú a pénzváltóknál

2005.07.21. 16:03
Tíz pénzváltó cégre csapott le a Versenyhivatal kartellcsoportja, a rajtaütésszerűen kezdett vizsgálatot megalapozó információik szerint ugyanis összehangolták valutaárfolyamaikat. Az érintett cégek egyike egy vállalkozáscsoport, mely egymaga a piac 35-40 százalékát uralja.
Rajtaütéssel kezdett vizsgálatot kartellgyanú miatt a Gazdasági Versenyhivatal a hazai pénzváltó piac legnagyobb cégcsoportja és négy másik vállalkozás irodáiban. A GVH közleménye szerint a rendelkezésökre álló információk alapján feltételezhető, hogy az eljárás alá vont vállalkozások naponta egymás között egyeztetik a valutavásárlási és eladási árfolyamokat. Ezt követően a vállalkozások által működtetett valutaváltók területenként egységesen alkalmazzák az egyeztetett árfolyamokat.

A kartellgyanú alapján vizsgált cégek: az Exclusive Change, az Exclusive Best Change, az Exclusive West Change, az Exclusive Pannon Change, az Exclusive Special Change, az Exclusive Extreme Change Kft-k., az AND NOW Kft., a Corner-Trade Kft. Northline Kft. és a Good Change Kft..

Teljesen alaptalannak minősítette a GVH információit Madarász Gyula, a hazai pénzváltó piac vezető vállalkozáscsoportja, az Exclusive csoport vezetője. A vizsgálatba bevont 10 cég közül hat e lánc tagja, de mint Madarász Gyula hangsúlyozta, még ezen, az összesen közel 160 pénzváltót működtető - és ezzel saját becslése szerint a piac 35-40 százalékát bíró -csoportban sem hangolják össze az árakat, az egyes irodák naponta összesen több mint 80 különböző árfolyammal dolgoznak. Üzletileg sem éri meg ugyanis - hangsúlyozta Madarász - ha a különböző forgalmú, más közönségre építő irodákban azonos árfolyamokkal dolgoznak.

Az ügyvezető szerint bár a GVH lefoglalta több számítógépük adatbázisát és vizsgálják faxaikat is, ezek pont gyanú alaptalanságát bizonyítják majd.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.