Judit
-2 °C
8 °C

A kartellezők hallgatnak

2004.09.13. 07:57
Szeptember végéig még kedvezőbben bírálja el a hivatal a május elseje előtt létrejött titkos megállapodások résztvevőit. Nem kis financiális előnnyel járhat, ha a kartellből kilépni kívánó cég él a GVH engedékenységi politikájának előnyeivel, és feltárja a titkos megállaodást.
Várhatóan az ősszel kerül a GVH versenytanácsához a tizenhat céget érintő, két nagyszabású építőipari kartellügy vizsgálati anyaga - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Szolnoky Péter, a versenyhivatal kartellcsoportjának vezetője. A tavasszal indult eljárások alapja az a gyanú, hogy a vállalkozások különböző módokon felosztották egymás között a piacot. Szolnoky Péter tájékoztatása szerint sok projektet fog össze és számos dokumentumot tartalmaz a vizsgálati anyag. Ugyancsak tekintélyes iratmennyiséggel versenytanácsi tárgyalás előtt áll az egy éve kezdődött malomipari kartellügy. A 2002-es piaci mozgásokat figyelve támadt gyanú a versenyhatóságban bizonyos "malmos" ár- és kvótaegyeztetésekre.

Nem tudható, hogy az ügyekben miképpen dönt majd a versenytanács. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban feltételezhető, hogy a GVH nem habozik akár milliárdos nagyságrendű bírságot kiszabni, ha valóban súlyos versenykorlátozással találkozik, és a titkos megállapodás résztvevői jelentős gazdasági befolyással bíró cégek.

Tiszta lappal

A szakemberek számára elgondolkoztató, hogy az autópályaügyben kirótt büntetés sem irányította rá igazán a figyelmet arra: nem kis financiális előnnyel járhat, amennyiben a kartellből kilépni kívánó cég él a hivatal úgynevezett engedékenységi politikájának előnyeivel, a feltárás elősegítése fejében nyújtott részleges vagy teljes bírságelengedéssel.

Szeptember végéig még kedvezőbben bírálja el a hivatal a május elseje előtt létrejött titkos megállapodások résztvevőit avégett, hogy minél több jogsértő lépjen a törvényes útra és folytassa - úgymond - tiszta lappal tevékenységét az uniós piacon. Ám, mint azt Szolnoky Péter elmondta: legfeljebb óvatos érdeklődést tapasztalnak, ügydömpinget legalábbis nem okozott az enyhébb elbírálás lehetősége. Ennek több oka lehet. A szakemberek szerint visszatartó hatású például, hogy a közbeszerzési törvény értelmében a kiíró kizárhatja a pályázatból a kartellezés miatt jogerősen elmarasztalt céget. Jóllehet ez pusztán lehetőség, de a pályáztatók gyakorta érvényesítik. Így inkább hallgatnak a cégek. (Más kérdés, hogy a kartelleket azért "súgások" nélkül is felderítik előbb-utóbb.)

A GVH nem hosszabbítja meg az elbírálási kedvezmény határidejét. Októbertől visszaáll az eredeti rend, amely egyébként szintén elég nagy mozgásteret kínál a hibát belátó, feltáró szándékú cégeknek. A hivatalnak nem is célja, hogy az Európai Bizottság gyakorlatánál megértőbb engedékenységi politikát folytasson tartósan.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.