Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Idén húsz kastély kerülhet magánkézbe

2005.04.07. 08:09
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság az idén 15-20 kastélyt értékesítene, miután a parlament dönt a műemléki védettségű ingatlanok állami tulajdonból való kikerüléséről.
A parlament várhatóan két hónapon belül elfogadja a tartós állami tulajdonban lévő ingatlanokról szóló törvény módosítását, amely foglalkozik az állami tulajdon alól kivonható épületekkel is. Hogy mely műemléki védettségű ingatlanok kerülnek majd ki, azt egyelőre nem lehet tudni, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis többféle változatot dolgozott ki erre vonatkozóan - tudta meg a Napi Gazdaság a KVI-től. Így csak a törvénymódosítás elfogadása után hirdeti meg az igazgatóság az idei kastélyeladási programot.

Kastélyból szállodát

Az idén legalább 15-20 ingatlan esetében tervezik, hogy értékesítésükre vagy vagyonkezelői joguk megszerzésére pályázatot írnak ki. A KVI szakértői szerint lennének ezekre befektetők, ám több kastélynál problémát okoz, hogy nagy részük foglalt. Ilyen például a kisbéri Batthyány-kastély, amelyben egy kórház székel, míg több ingatlanban gyermekotthon vagy más szociális létesítmény működik.

A fejlesztők olyan ötletekkel is előálltak már, hogy egyszerre több kastélyt vennének meg Magyarország különböző pontjain, amelyek szállodaláncként működnének és színvonalas országbemutató turisztikai szolgáltatást is nyújtanának a vendégeknek. Ez esetben csupán az jelenthet problémát, hogy legfeljebb egy-két kastély alkalmas a rentábilis működtetéshez szükséges, legalább 90 szobás, 4-5 csillagos szállodának, a többit újabb épületek felhúzásával lehetne erre a célra alkalmassá tenni. Ezeknél úgy lehetne megőrizni a hagyományokat, hogy a kastély egy részén az állam alakíthatna ki egy kisebb múzeumot az épület és a környező települések történetéről - közölte a KVI.

Nyilvános pályázaton kívánja vagyonkezelésbe adni az acsai Prónay-kastélyt is az igazgatóság. Az ajánlatokat május végéig lehet benyújtani, eddig négy pályázó vásárolta meg a dokumentációt. Az összesen 250 millió forint értékű műemléki ingatlan 2,8 hektáros területen fekszik, nettó alapterülete 1326 négyzetméter, amihez egy kocsiszín, könyvtár és vincellérház is tartozik. A KVI célja a hosszú távú vagyonkezelésbe adással az, hogy a műemlékegyüttes helyreállítását magántőke finanszírozza és a választott funkciót szolgálva működtesse. Az elbírálásnál előnyben részesül az a pályázó, amely az épület gazdaságos működtetését biztosítja, vállalja a reprezentatív belső terek múzeum jellegű bemutatását és korhű berendezését, időszaki kiállítások, programok és hangversenyek rendezését.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.