Emánuel
4 °C
12 °C

Lemondott Katona Tamás

2006.10.13. 16:42
Lemondott tisztségéről Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára, a lemondást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadta. Utódlásáról egyelőre nincs döntés.

Belebukott újabb kommunikációs bakijába a Pénzügyminisztérium államtitkára: Katona Tamás benyújtotta lemondását, amelyet elfogadott a miniszterelnök.

Katona Tamás tegnap, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján szólalt fel, s egyebek között az ingatlandóról beszélt. Az adónemről úgy fogalmazott, azt 2008-tól az átlagot meghaladó értékű ingatlanokra vetnék ki, s az átlagos értékhatár 9,5 millió forint. Ugyanakkor csak később pontosította a nyilatkozatát úgy, hogy abból kiderüljön, nincs még semmiféle kormánydöntés a kérdésben.


Katona Tamás

Az államtitkárnak nem ez az első kommunikációs bakija: június 27-én, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén lényegében tényként jelentette be: a kormány elfogadja azt a javaslatot, hogy ne a 15 százalékos áfakulcsot emeljék 20 százalékra, hanem mindkét kulcsot kisebb mértékben. A kérdésben azonban nem volt koalíciós egyeztetés, és másnap ki is derült: a kabinet kitart az eredeti, azóta hatályba lépett egységes 20 százalékos kulcs mellett. Katonát akkor figyelmeztette a miniszterelnök, ahogy egyébként most, lemondását is az előzte meg, hogy Gyurcsány Ferenc "figyelmeztette őt a nyilatkozattételi fegyelemre, a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira".

Máshol majd nagyra értékelik

A kormány által kiadott közlemény szerint a kormány és a kormányfő nagyra értékeli Katona Tamás szakmai munkáját, személyes hozzájárulását az Új Egyensúly programjához és a Magyar Köztársaság konvergenciaprogramjához, ezért a kormány továbbra is számít Katona Tamás munkájára, más, később meghatározandó beosztásban.

"A kormányfő megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, amelyek nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, pontos terveit. Az államtitkárnak az ingatlanadóval kapcsolatos tegnapi nyilatkozata - egy korábbi hasonló esetet követően második alkalommal - ilyen hamis látszatott keltett, ilyen nyilatkozat megtételére felhatalmazása nem volt" - áll a közleményben.

Fidesz: Leszámolás a bűntársak között

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint Katona lemondása azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc valószínűleg úgy döntött, "leszámol bűntársaival" - Navracsics Tibor erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt. A politikus szerint a miniszterelnök a balatonőszödi beszéd óta "menekül". Gyurcsány Ferenc pánikban van, ezért váltja le azokat az embereket is, akik még az "indokoltnál is hűségesebben igazolták az ő nyílt és szervezett politikai hazugságát", mondta.

Navracsics Tibor szerint Katona Tamás volt az egyik "fő aktora" a nyílt és szervezett politikai hazugságoknak, és szerinte ebben a legtovább tartotta magát, hiszen két nappal balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után is cáfolta egy interjúban, hogy a miniszterelnök a Pénzügyminisztérium trükközéséről is beszélt volna májusban az MSZP-frakció előtt.

Az MDF szerint nem oldott meg semmit Katona Tamás távozása. Almássy Kornél a párt alelnöke szerint a miniszterelnök rosszul tette, hogy leváltotta Katona Tamást, ez ugyanis nem növeli a befektetői bizalmat és nem erősíti az ország jóhírét sem. Az MDF-es politikus szerint a pénzügyi államtitkárnak a kormányzati ötletelés, a koncepciótlanság, a döntések előkészítetlensége, az írásos előterjesztések hiánya miatt kellett távoznia.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.