Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Húszszázalékos kenyérdrágulás

2003.11.25. 09:02
Termékenként eltérő mértékű, de átlagosan 20 százalékos kenyér- és pékárudrágítást tervez januártól a sütőipar - közölte a Világgazdasággal Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Mivel az árváltoztatásokat általában legalább egy hónapos tárgyalási időszak előzi meg, a pékek az emelési elképzeléseket már a napokban közlik a kereskedőkkel.
Werli tájékoztatása szerint az árnövelést a nyár óta tartó búzaárrobbanás és az egyéb költségek emelkedése kényszeríti ki. Mint ismert, az idei aszály nyomán a búzaárak a közelmúltban elérték a tonnánkénti 45-50 ezer forintot, szemben az egy évvel korábbi 22-25 ezerrel. Emiatt a malomipar kilátásba helyezte, hogy az átadási lisztárakat 70 forint körüli szintre emeli a 40-42 forintos aratás előtti kilónkénti mértékről.

Liszt, gáz

A lisztdrágulás a nyár óta tart, és Werli szerint a 70 forintos ár kialakulásáig még mintegy 30 százalékos emelkedés várható. Ez a mai 55 forintos árakhoz viszonyítva januárig kilónként 15 forintos növekedésnek felelne meg.

A pékek számításai szerint a novemberi gázáremelés összességében további 2,5 forintos kilónkénti kenyérdrágítást von maga után, és januártól hasonló nagyságú, 2,5-3 forintos áremelést kényszerít ki a bér- és az egyéb foglalkoztatási kiadások várható növekedése is. A élelmiszerekre vonatkozó 12 százalékos áfa 15 százalékra emelése kilónként további 7-8 forintos, a 6 százalékra tervezett infláció pedig mintegy 5,5 forintos drágítást "követel meg". Így a jövő év elejétől egy kiló kenyér árát átlagosan 30 forint körüli mértékben kell növelni - állította Werli.

Kétszáz felett

A szükségesnek ítélt árváltoztatás 20 százalék körüli emelkedést jelent a leginkább mértékadónak tekintett, 160-170 forintos kilónkénti félbarna- és fehérkenyér-árakhoz képest. Emlékezetes, hogy a sütőipar már nyáron is 18-22 százalékos drágítást helyezett kilátásba, de csak 10-12 százalékot valósított meg a kereskedők ellenállása miatt. Szakértők az újabb árnövelési tervek kapcsán is kemény alkukra számítanak. A szövetség elnöke szerint mindenesetre a 30 forintos emeléssel az átlagos fogyasztói kenyéráraknak át kell lépniük a 200 forintos kilónkénti határt. A hazai árak így is csak 35-40 százalékát érnék el a 2,5 eurós (550-600 forintnak megfelelő) uniós szintnek - tette hozzá.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.