Pál
-9 °C
0 °C

Mennyit keresnek a pénzügyesek?

2005.11.09. 08:14
Az igazgatók után a főkönyvelők és a kontrollerek keresik a legtöbbet a pénzügyi posztokon dolgozók közül. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint az elemzők jövedelme között akár egymillió forint különbség is lehet. Ez azt bizonyítja, hogy a pénzügyi pozícióknál díjazzák leginkább a felelősséget.
Közel másfél millióval keresnek többet könyvelőtársaiknál azok a szakértők, akik létrehozzák és koordinálják a könyvelést. Amíg az ő éves bruttó keresetük 3,8 millió körül mozog, addig a teljes felügyelet mellett dolgozó könyvelők 2,4 milliót kapnak. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint akár egymillió forint különbség is lehet az elemzők jövedelme között, így a bruttó kereset 2,8-3,8 millió forint körül alakul - ez havi szinten bruttó 203-322 ezer forintot jelent. A kompenzációkat vizsgálva a pénzügyi terület a "legfegyelmezettebb", vagyis minél nagyobb a felelősség, illetve a döntési jogkör egy-egy munkaterületen, annál magasabb az összkereset - fogalmazott a Világgazdaságnak a Hewitt szakértője, Jakobsen Ákos. A szakember szerint a tavalyihoz képest csak csekély mértékben emelkedtek a pénzügyi posztok bérei.

A kompenzációs adatbázisból kiderül, a kontrollerek havi javadalmazása meghaladja a bruttó 680 ezret, vagyis az évi 7,3 milliót. Az igazgatói - évi 17 millió körüli - keresetek és a főkönyvelői jövedelmek után a kontrollerek keresik a legtöbbet a pénzügyi posztokon dolgozók közül. Az átlagos bérösszegek közül kiemelkedik még a vállalati adóügyi szakértőké, őket átlagosan bruttó 463 ezerrel díjazzák havonta. Feladatuk a cég adópolitikájának megfelelő alkalmazása, illetve végrehajtása, vagyis hogy minimalizálja az adózási kötelezettségeket és maximalizálja az adózás utáni nyereséget, illetve cash-flow-t. A treasurerek (azok a szakértők, akik irányítják a szervezet banki, hitel- és biztosítási tevékenységét) 3,5 milliót keresnek bruttóban egy év alatt.

A jövedelemfelmérések adatai eltérést mutathatnak a szerint, hogy milyen tulajdonú, székhelyű vállalati kört térképeznek fel, illetve mekkora az éves árbevéte-lük, és hány főt foglalkoztatnak. A pénzügyi pozícióknál a Hewitt által vizsgált 65 cég árbevétele 25 és 50 milliárd között mozgott, illetve az egyes munkakörökre vetített átlagos dolgozói létszám 500-1200 fő között változott. A 2005-ös kompenzációs adatbázisból egyébként az is kiderült, hogy a pénzügyi posztokon a mozgó bérek, bónuszok éves átlagos mértéke 10-15 százalék a fix bérhez képest. Kivétel ez alól a pénzügyi igazgatói poszt, ahol a 25 százalékot is megközelítheti, illetve az alacsony munkakörök is a precedensek közé tartoznak. Így például a bérszámfejtők bónusza még az éves bruttó jövedelem (2,8 millió) tíz százalékát sem éri el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.