Mária
-6 °C
-2 °C

Visszatér a K&H a pénzváltói piacra

2006.08.03. 08:22
Két évvel azután, hogy kivonult a hazai pénzváltói piacról és látszólag minden ok nélkül felszámolta 150-160 cégből álló ügynöki hálózatát, most visszatért erre a területre a K&H Bank. A hitelintézet ügynökeként a Hotel Európa Fit superior szálloda kezelője, a Hévinvest végez pénzváltói tevékenységet. A megoldás ugyan vélhetően egyedi megállapodás eredménye, ám mivel a K&H számára fontos terület a szállás- és vendéglátóipar, így nem elképzelhetetlen, hogy a mostani precedenst a jövőben továbbiak követik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) július 27-én hozzájárult, hogy a Hévinvest Spa-Golf Idegenforgalmi és Szolgáltató Zrt. a K&H Bank ügynökeként pénzváltói tevékenységet végezzen a kezelésében lévő Hotel Európa Fit superior szállodában. A dolog érdekessége, hogy a K&H Bank üzletpolitikai döntés után, 2004. július végén kivonult a hazai pénzváltói piacról: a korábban a legnagyobb ügynökhálózatot üzemeltető bank (150-160 pénzváltó társasággal állt kapcsolatban a pénzintézet) akkor sem és azóta sem akarta komolyabban megindokolni, hogy miért hagyta veszni piacvezető pozícióját e területen.

Egyedi megállapodás

A Napi Gazdaság információi szerint a bank azóta sem vizsgálta felül korábbi döntését, a mostani megoldás vélhetően egyedi megállapodás eredménye lehet: a bank az egyik legforgalmasabb hévízi szálloda kérését azért teljesítette, mert még szorosabb kapcsolatot akar kiépíteni a szálloda üzemeltetőivel. Mint ismert, a K&H az országban a legerősebb pozíciókkal rendelkezik a szállás- és vendéglátó-ipari vállalkozásoknál bankkártya-elfogadás terén (a Napi Gazdaság úgy tudja, a közelmúltban a Four Seasons szálloda is a K&H-t választotta partnerének).

Ezen főtevékenység mellett a pénzváltás kiegészítő szolgáltatás lehet, az viszont bizonyos, a Hévinvestnek kényelmesebb, hogy csak egy és nem több hitelintézettel kell a különböző szolgáltatások után elszámolnia. Kérdés, hogy a precedenst követően a K&H a szállodai partnerek érdekében nem tesz-e majd a jövőben további kivételeket. A bank számára jó lehetőség lenne a pénzváltói tevékenység ideiglenes felfuttatására a jövő héten kezdődő Sziget 2006 rendezvény is, ahol a K&H második éve a Sziget bankja cím birtokosa.

A K&H a Sziget bankja is

A területen 10 bankjegykiadó automata mellett bankfiókot is üzemeltető pénzintézetnél tavaly a fiókba betérő ügyfelek döntő része pénzt váltott - köszönhetően annak, hogy a rendezvényen megtalálható egyéb pénzváltóhelyek meglehetősen rossz kondíciókkal adtak magyar fizetőeszközt a külföldi szigetlakóknak. Idén egyébként - ugyancsak PSZÁF-engedély birtokában - a Sziget területén a H&M Change Kft. végezhet üzlethelyiségen kívüli pénzváltói tevékenységet. A társaság a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet ügynökeként jogosult pénzváltói tevékenység végzésére.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.