Zalán
6 °C
19 °C

Benyújtották lemondásukat a K&H Bank vezetői

2003.07.10. 13:47
A K&H Equitieszel kapcsolatban feltárt tények alapos értékelése után K&H Bank vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese - egyedi indoklással - benyújtotta lemondását, amelyet azonban az igazgatóság még nem fogadott el.
Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes lemondásáról az igazgatóság augusztus 4-i ülésén dönt majd. A vezérigazgatói feladatok ideiglenes ellátásával a tulajdonosok Bába Ágnes pénzügyi igazgatót, szenior ügyvezető igazgatót bízzák meg, amennyiben az igazgatóság elfogadja a lemondásokat, áll a közleményben, amelyet a bank csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

A közlemény hangsúlyozza, a lemondás annak ellenére történt, hogy a bank a felső vezetők esetleges érintettségéről szóló sajtóhíreket a leghatározottabban visszautasítja.

"Kreatív befektetés"

A K&H Equitieszel kapcsolatban a Pannonplast-ügy nyomán merült fel a gyanú, hogy a cég legalább egy brókere az ügyfelek tudta nélkül forgatta a pénzt. A "kreatív befektetéseket" a kimutatások és bizonylatok hamisításával leplezték. A gyanúsított bróker azt állítja, hogy nem saját célra fordította a pénzt.

Nem László Csaba felügyelte a belső ellenőrzést

Rejtő E. Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy László Csaba pénzügyminiszter, aki 2002 elejéig, miniszterjelöltségéig a K&H vezérigazgató-helyettese volt, felügyelte volna a bank belső ellenőrzését. Közölte: a belső ellenőrzés független részlegként működött a bankban. A szakmai instrukciókkal Brüsszelből látták el a részleget. A belső ellenőrzésnek jelentési kötelezettsége volt a K&H felügyelőbizottsága felé, és természetesen bizonyos ügyekben az igazgatóságot is tájékoztatta.

A vezérigazgató elmondta: a K&H Equities tulajdonosa 50 százalék plusz 1 szavazat erejéig a bank egyik részvényese, a holland ABN Amro, a maradék csomag van a K&H Bank kezében. Azt is tudatosította, a K&H Equities gazdasági helyzete stabil, a magyar tőkepiac egyik meghatározó szereplője. A tájékoztatón kiderült: Kulcsár Attila 1997-ben került a K&H Brókerházhoz. Vagyonkezelőként kezdte pályafutását, majd később a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint az ABN Amro Magyar Bank összeolvadása utám a K&H Equitiesnél befektetési tanácsadói tevékenységet látott el.

Rejtő E. Tibor hangsúlyozta, ma sem tudja a bank vezetése, hogy mennyi a veszteség, de akár több milliárd forintot is kitehet. A kárt valószínűleg úgy lehet felmérni, ha egy, a hitelintézetben erre alakult külön csoport minden érintett ügyfél számlamozgását megnézi.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!