Judit
-2 °C
8 °C

Kevesebb külföldi, több magyar a Balatonnál

2005.11.16. 16:13
Budapest és a Balaton adja az ország turisztikai bevételeinek hatvan százalékát, így ezeket a területeket kiemelten kéne támogatni, mondta el Rosta Sándor, a BRIB elnöke. A Balaton javított egy kicsit, de németet egyre ritkábban látni a tóparton.

A Balatonnál négy százalékkal csökkent a külföldi, de 12 százalékkal nőtt a belföldi vendégek száma az idén az első nyolc hónapban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest - hangzott el a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság /BRIB/ ülésén szerdán, Csopakon.

Kétharmaduk magyar

Tóth Béla, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatója elmondta a nyolc hónap alatt összesen 830 ezer vendéget fogadtak a tópart kereskedelmi szálláshelyein; 39,3 százalékuk külföldi, 60,7 százalékuk belföldi vendég volt. Hozzátette: az idén augusztus végéig öt százalékkal volt több vendég, mint a 2004 hasonló időszakában.

Az igazgató hangsúlyozta: a nyolc hónap alatt a vendégek összesen 3 millió 512 ezer vendégéjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken; a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző évihez képest nyolc százalékkal csökkent, míg a hazai turistáké 6,8 százalékkal nőtt. Megjegyezte: az 1-8 havi adatok alapján a balatoni vendégéjszakák száma összességében 1,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2004-ben.

Tóth Béla rámutatott arra is, hogy a Balaton fő külföldi vendégkörét kitevő német turisták száma idén 7,5 százalékkal csökkent a múlt évihez képest (augusztus végéig összesen 158 ezren érkeztek a tópartra), de 17 százalékkal csökkent az elmúlt években még nagyobb számban érkező dán turisták száma is. Megjegyezte: 19 százalékkal esett vissza a svájci vendégek száma, nőtt viszont tizennyolc, illetve öt százalékkal a lengyel és osztrák turisták száma, valamint egy-egy százalékkal jött több holland és cseh is.

Kétharmaduk ide

Rosta Sándor, a BRIB elnöke az ülésen hangsúlyozta: ha Budapest és a Balaton adja a turisztikai bevételek döntő hányadát - 60 százalék fölött -, akkor a támogatásukat is kiemeleten kellene kezelni, mert turizmusunknak igazán ez a két piacképes területe.

Rámutatott ugyanakkor arra is, miszerint végre "véget kellene vetni annak gondolkodásnak, hogy mindenki a saját kis termékével futkároz a piacon, amire senki nem figyel fel", hanem össze kellene fogni az önkormányzatoknak, vállalkozóknak, turisztikai szervezeteknek és a pénzek koncentrálásával közös turisztikai termékkel lenne érdemes a piacra lépniük.

Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója elmondta: az idei 5,1 milliárd forinttal szemben jövőre várhatóan csak 4,5 milliárd lesz a cég költségvetése. Megjegyezte: ezen belül a működési költségük - melyből a 20 külképviseletet és a budapesti központot "tartják el" - 1,3 milliárdot tesz ki.

Szeretik a Balatont

A vezérigazgató közölte: a jövő évi marketing-csomagjukról november 23-án dönt majd a cég igazgatósága. Mint mondta: a 2006. évi marketing-munkájukban kiemelten kezelik Budapestet és a Balatont, valamint az egészség- és a konferencia turizmust. Közlése szerint a 2006-os esztendő a bor és gasztronómia éve lesz Magyarországon, s ennek jegyében számos vendégvonzó rendezvény lesz a Balatonnál is.

Galla Gábor végül elmondta: nemrég fejeződött be egy belföldi közvélemény-kutatásuk - az összegzett eredményt a jövő év elején adják közre -, de az máris egyértelmű, hogy a magyarok nagyon szeretik a Balatont, szívesen üdülnek ott, ugyanakkor a tó jó hírének, turizmusának egy-egy kereskedelmi televízió és bulvárlap nagy károkat is okozott.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!