Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Irodát nyit a kamatadó

2006.08.21. 10:10
A bankok arra számítanak, hogy az augusztus 31-ig hátralévő tíz napban nagyobb tömegek fogják átcsoportosítani befektetéseiket és megtakarításaikat. Van olyan bank, ahol az elmúlt két hétben kétharmadával nőtt az átlagoshoz képest az ügyfélforgalom.

A hazai pénzintézetek jelentős része, például a Budapest Bank, az OTP vagy a Raiffeisen, az elkövetkező napok forgalmi adatai alapján dönt arról, hogy meghosszabbított nyitva tartással várja-e majd a kamatadó bevezetése előtt pénzüket lekötni kívánó ügyfeleket - közölték a pénzintézetek.

A CIB-nél hétfőn születik döntés az esetleges meghosszabbított nyitva tartásról, az Erste Banknál azonban már eldöntött tény, hogy a rendes munkaidőn túl is várják majd a betételhelyezőket, míg információink szerint a K&H azt mérlegeli, hogy augusztus 26-án, szombaton is kinyit néhány fiókot. Ami bizonyos: valamennyi hazai pénzintézet jelentős forgalombővülést tapasztalt az elmúlt hetekben.

65 százalékkal több

A CIB-nél a fiókot felkereső ügyfelek száma az elmúlt két hétben 65 százalékkal növekedett. Sebők András, az MKB Bank főosztályvezetője szerint az elmúlt időben hétről hétre 25-35 százalékkal nő a bank által hirdetett akciós betétekben fekvő betétállomány, így a pénzintézet időarányosan túlteljesítette azon tervét, amely azt célozza, hogy augusztus 31-ére 30-40 milliárd forint friss forrást vonjanak be a lakossági ügyfélkörből.

Katona József, a Raiffeisen Bank lakossági üzletágát irányító vezérigazgató-helyettes 15-20 milliárd forint új forrást vár az akciós időszaktól. A szakember adatai szerint az ügyfelek egyértelműen a hosszabb lejáratú konstrukciók felé fordultak: míg korábban a 6, 12 hónapos futamidejű betétek aránya 4-5 százalék volt, mára ezen konstrukciókban van a Raiffeisen betétállományának 20 százaléka. A bank 12, illetve 36 hónapra egyaránt 8,01 százalékos éves kamatot kínál.

12 hónapos betét

Az OTP-nél is a 12 hónapos betét a legkeresettebb termék, az Ersténél már a teljes forrásállomány 10 százaléka van 12 hónapos lekötésben, amivel ez a futamidő már megelőzi a 6 hónapos betétben tartott pénzeket. A CIB-nél keresett a 18 hónapos futamidejű Marathon betét is, míg az OTP a jelzáloglevelek iránti kereslet megélénkülését érzékelte - ezzel akár 10 évig el lehet nyújtani a kamatmentes periódust.

A CIB 8 nap alatt lejegyzett CIB Classic 2009A kötvényéhez hasonló termékkel igyekszik további alternatív befektetési lehetőséget nyújtani az ügyfeleknek. A K&H bank elsősorban a befektetési alapjait, valamint a bankcsoport biztosítójának befektetési biztosításait ajánlja.

Az Erste Bank akciós lombardhitel-konstrukciót dolgozott ki azon ügyfeleknek, akiknek pénze jelenleg valamilyen szeptemberben vagy októberben lejáró betéti termékben van lekötve, s anélkül szeretnének élni a bank által kínált hosszú távú kamatadómentes befektetési lehetőséggel, hogy korábbi betétjüket feltörnék. Az akciós kamat 8 százalék, a hitelt felvevőknek vállalniuk kell, hogy a kölcsön összegét 6 vagy 12 százalékos akciós betétben helyezik el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.