Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kóka: a befektetők bíznak Magyarországban

2006.10.03. 19:00
A befektetők továbbra is bíznak Magyarországban abban, hogy a kormány végigviszi a stabilizációs és reformintézkedéseket, eredményesen használja fel az infrastruktúra fejlesztésére az európai uniós forrásokat - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter újságírói kérdésre válaszolva az észak-rajna-vesztfáliai üzletemberekkel tartott keddi budapesti találkozót követően.

A miniszter szerint a kormány és a kormányprogram pénteken megkapja a parlamenttől a szükséges megerősítést, az ellenzék pedig a parlamentet használja majd a politikai csaták megvívására. Nem lehet olyan politikai forgatókönyv, amely letérítené a kormányt a stabilizáció és a reformok útjáról - hangsúlyozta a miniszter.

Nem biztos, hogy jelölteti magát Kóka SZDSZ-elnöknek

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: korai még arról beszélni, hogy jelölteti-e magát az SZDSZ elnöki posztjára. Most annyit mondhat el, hogy Kuncze Gábort kívánja rábeszélni a maradásra. A kormány stabilizációs és reformterveiről szólva a miniszter elmondta, ezek lényegében a rendszerváltás előtti béklyók lerázását jelentik az államigazgatásban, az egészségügyben, a szociális berendezkedésben.

A stabilitás egyrészt a gazdaság további eredményes fejlődéséhez, az európai uniós források sikeres felhasználásához szükséges. A magyar gazdaság fejlődése hosszabb időszak átlagában meghaladja a 4 százalékot, jelentős az ipari termelés fejlődése, a Magyarországra érkező működő tőke nagysága, az export dinamizmusa.

Kóka: kedvezőek a befektetési lehetőségek

Magyarországon kedvezőek a befektetési körülmények - mutatott rá a miniszter az üzletembereknek. A szabályozást, az üzleti környezetet, az ügyintézést eddig is lényegesen egyszerűsítették, s erre törekednek a jövőben is. Az európai uniós források lényeges fejlesztést tesznek majd lehetővé a vasúti, a közúti, az energetikai infrastruktúrában - hangsúlyozta a miniszter.

Fontosabb, hogy Magyarország egy stabil gazdasági pályán érkezzen az euróövezetbe, mint az, hogy már most megnevezze a belépés pontos dátumát - mondta a miniszter. Szavai szerint feltehetően 2009-ben lesz Magyarország abban a helyzetben, hogy döntsön az euróbevezetés dátumáról. Érzékeltette, hogy szerinte az euróövezethez csatlakozás 2011 és 2013 között lesz lehetséges.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!