Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Valahol elcsúsztak a főszámok

2003.10.01. 09:03
Valami nem stimmel a jövő évi költségvetéssel, legalábbis a kiszivárgott tervszámok irreális alapokra épültek - ez az érzés keríthette hatalmába a tegnap megjelent adatok elemzőit. Információk szerint a központi költségvetés, valamint a társadalombiztosítási alapok együttesen több mint 928 milliárd forint hiányt halmozhatnak fel 2004-ben.
Az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány a bruttó hazai termék (GDP) 3,8 százalékát meg nem haladó államháztartási deficitet tűz ki célul, hogy időre teljesíthető legyen az eurózónához csatlakozás egyik előfeltétele. A Pénzügyminisztérium jövőre 20 000-20 500 milliárd forint nominális GDP-vel számol, ami 780-800 milliárdos nominális államháztartási hiányt engedélyez. Márpedig ez az összeg bő 160 milliárddal alacsonyabb, mint ami sajtóinformációk szerint a költségvetési törvényjavaslatban szerepel - az említett 928 milliárd forint mellett több mint 30 százalékos nominális GDP-növekedést kellene jövőre produkálni a költségvetési tervek teljesítéséhez.

Más elszámolási rendszer?

h i r d e t é s
Elképzelhetetlen, hogy a helyi önkormányzatoknál 100 milliárdot is meghaladó mértékű többlet keletkezzen 2004-ben, mint ahogy kétséges az is, hogy a PM lehetetlen növekedési prognózisokra alapozza számításait. Valószínűnek tűnik, hogy a megjelent makroadatok más elszámolási rendszerben tükrözik a folyamatokat, mint amit a kormány hivatalosan publikál az Európai Unió felé. Részletek egyelőre nem ismertek: vagy az alrendszerek közti konszolidációban, vagy a korábban alkalmazott GFS és az uniós statisztikának megfelelő, költségvetési pénzekkel gazdálkodó szervezetekre is kiterjedő ESA-95 államháztartási elszámolási rendszerek közti különbségben rejlik a titok nyitja.

Járai hiányolja a kiadáscsökkentő lépéseket

Megoldást mindenesetre a tegnapi kormányszóvivői tájékoztató sem hozott, a miniszterek ugyan elfogadták a 2004-es költségvetési javaslatot, ám a szóvivő nem árult el további részleteket ezzel kapcsolatban. A kormány által összeállított költségvetés eddig nyilvánosságra került számai elmozdulást jelentenek a hiány csökkentésének irányába - jelentette ki kedden Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A jegybankelnök hiányolja viszont a kiadáscsökkentő lépéseket, a bevételek növelésére építő fiskális politika ráadásul bizonyos tekintetben növeli az inflációt. Az MNB jövőre 6,5 százalékos éves átlagos inflációval számol úgy, hogy év elején az áfa-változások miatt akár 7 százalékos is lehet az éves visszatekintő pénzromlás; 2004 decemberében azonban 5,5-6 százalékra mérséklődik.

Reális, hogy Magyarország 2004 közepén belép az ERM-II árfolyamrendszerbe. A belépéskor a forint árfolyamának egyensúlyban kell lennie a gazdaság versenyképességével. A középárfolyam a mostani elgondolások szerint nem lehet messze a 250-260 forint/euró körüli árfolyamtól - mondta Járai Zsigmond. Az MNB elnöke szerint annak ellenére, hogy az euró az elmúlt napokban a 250-260 forint közötti sávban mozgott, nincs lehetőség kamatcsökkentésre. Csupán hosszabb távon kiegyensúlyozott költségvetés révén lehetséges a kamatmérséklés. A központi büdzsében jövő évre tervezett 6-8 százalék körüli béremelkedésről Járai Zsigmond elmondta, hogy ez még mindig magas, de az elmúlt évekhez képest előrelépés, és kezelhetőnek tekinthető.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!