Piroska
-10 °C
1 °C

Még nem kell emelni a nyugdíjkorhatárt

2006.08.25. 10:53
Akár jövőre beléphetünk az ERM-II árfolyamrendszerbe, 2011-ben pedig lehet eurónk - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter, miután a kormány elfogadta a konvergenciaprogram Gyurcsány Ferenc által kedden ismertetett tervezetét.
"Mostani számításaink szerint 2007-2009 között léphet be Magyarország az ERM-II árfolyamrendszerbe, és 2011-2013 közöttre dönthetünk arról, mikor milyen feltételekkel tudunk az eurózónához csatlakozni" - mondta el Veres János pénzügyminiszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Tegnap a kormány első változatban tárgyalta a konvergencia-programot. Veres később úgy pontosította kijelentését, hogy 2011-2013 között csatlakozhatunk az euróövezethez, erről azonban már korábban meg kell hozni a döntést.

Együtt az MNB-vel

Nem alakult ki vita az MNB és a kormány szakértői között az államháztartási pálya változtatása tekintetében, ezért ezek a számok nem is módosultak - jelentette ki a pénzügyminiszter. Arra a kérdésre, hogy ha nincs érdemi véleménykülönbség, akkor mi okozza azt, hogy a kabinet 2011-2013 közötti, míg az MNB vezetője legjobb esetben 2013-as euróbevezetést tart megvalósíthatónak, Veres úgy reagált: "Az euró bevezetésében nem volt egyeztetés a jegybank és a kormány között."

A makrogazdasági fejlődés főbb elemei
2005
előzetes tény
2006
várható
2007
prognózis
2008
prognózis
2009
prognózis
változás az előző évhez képest, %
Bruttó hazai termék (GDP) 4,1 4,1 2,2 2,6 4,1
Egy főre jutó reáljövedelem 6,3 1,9 -1,7 0,1 2,5
Infláció 3,6 3,5 6,2 3,3 3,0
Államháztartás hiánya (ESA95) 7,5 10,1 6,8 4,3 3,2
Bruttó államadósság 62,2 67,9 71,5 72,7 70,8

Hozzátette: mivel folyamatosan zajlanak a számítások a Pénzügyminisztériumban, ezért kisebb változtatások a ma rendelkezésre álló programban is vannak a kedden kiadott sajtóanyaghoz képest, és a jövő csütörtökön megjelenő végleges konvergenciaprogramban is lehetnek még. Veres elmondta: azért nem adtak most ki dokumentumot a program jelenlegi verziójáról, mert a tegnapi kormányülésen végrehajtott változtatásokat éjjel vezették át, és szeretnék még egyszer átolvasni, nehogy hibák szerepeljenek benne. A miniszter hangsúlyozta: döntően nem változtak a főbb számok, a módosítások pedig nem érdemiek. Veres jelezte: 6,2 százalékos maradt a 2007-es éves átlagos inflációs prognózis.

Nyugdíjrendszer: csak felülvizsgálat

Veres a félreértések elkerülése érdekében jelezte, hogy a nyugdíjkorhatár emeléséről nincs információ a konvergenciaprogramban; nincs most itt az idő arra, hogy erről döntést hozzon a kormány - érzékeltette. Hozzátette: jelenleg csupán az szerepel a tervekben, hogy a korkedvezményes és a rokkantnyugdíjazás feltételrendszerét felülvizsgálják.

Három főbb okot sorolt fel Veres János arra, hogy a kormány megítélése szerint mi ad hiteleséget a programnak: az anyag az MNB-vel együttműködve készült, a lényegi programpontokban a jegybank és a kormány elképzelései azonosak. Emellett a konvergenciatanács szakmai véleményt formál, amelyet kedden hoznak nyilvánosságra. A kormány ugyanakkor konzervatív számításokat szerepeltetett a felvázolt makropályában, amelyet Veres szerint a piaci elemzők és kutatóintézetek sem vonnak kétségbe.

Reformokat ígérnek

Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden ismertette a tegnap a kormány által jóváhagyott tervezetet: a további menetrend szerint a jövő héten az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Érdekegyezető Tanács és a kormányfő által létrehozott konvergenciatanács is véleményt mond a programról, amelyet szeptember 1-ig, azaz jövő péntekig kell benyújtani Brüsszelnek. Ismert: az eurózónába pályázó uniós országoknak az évente egyszer kötelezően elkészítendő konvergencia programot minden évben decemberben kell benyújtani. A legutóbbi, 2005 végén készült magyar anyagot Brüsszelben olyan szinten találták - különösen az előző évek programjai és a valóság jelentős eltérése miatt - megalapozatlannak, hogy visszadobták azt. Javítást szándékoltan a választások utánra, az új kormánytól kértek.

A régi-új kabinet által készített tervezett számai gyökeresen eltérnek a korábbi programokban foglaltaktól, ám ez az anyag elemzők véleménye szerint ezúttal a valóságot veszi alapul, és reálisnak tűnő pályát rajzol fel. A kormány a bevételi oldalon a már elfogadott adóemelésekkel és a 2008-ban bevezetendő ingatlanadóval kívánja biztosítani az egyensúly elérését. A kiadási oldalon ugyanakkor még mindig számos konkrétum hiányzik: a tervezetben szerepel a nyugdíjrendszer már említett felülvizsgálata és az egészségügyi reform folytatása is, de ezekről részletek még nem váltak ismerté.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.