Árpád
7 °C
21 °C

Visszadobták a konvergenciaprogramot

2006.01.11. 14:02
Az Európai Bizottság szeptember 1-jei határidőt szabott meg Magyarországnak az euróövezeti csatlakozási menetrendjéről szóló konvergencia-programja átalakítására. A bizottság, amely a magyar költségvetés hiányát túlzott mértékűnek tartja, konkrét kiadáscsökkentéseket vár el. Veres János pénzügyminiszter szerint Brüsszel egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy az euróbevezetés céldátuma 2010, és az odáig vezető úttal is.
Elég volt az ígéretekből, konkrét kiadáscsökkentések kellenek - dióhéjban erről szól az Európai Bizottság szerdán megszületett döntése. A brüsszeli döntéshozók túlzott mértékűnek tartják a magyar államháztartási deficitet, ezért szeptember elsejéig át kell alakítanunk a euróövezeti csatlakozási menetrendről szóló programot. Ez lényegében azt jelenti, hogy az Euróbai Bizottság visszadobta a legutóbbi, tavaly decemberben benyújtott konvergenciaprogramot.

 A Reuters már hétfőn közölte, hogy újabb uniós figyelmeztetésre számíthat hazánk annak ellenére, hogy a tavalyi pénzforgalmi szemléletű deficit kisebb lett a vártnál. A hírügynökség szerint "a programból hiányoznak a szükséges specifikációk és mennyiségi adatok".

Euróbevezetés: nem akarunk halasztást

A pénzügyminiszter a brüsszeli döntésre reagálva kijelentette: a magyar kormány továbbra is 2010-es euróbevezetésre készül. "Nincs semmiféle olyan szándék, hogy a szeptember elsejéig benyújtandó újabb konvergenciaprogramban a bevezetés halasztását fogalmaznánk meg" - mondta Veres János. Ennek a programnak, vagyis a választások után gyors reformlépéseknek a terv már készül, mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve: a terv egyetlen példányban készült, és nem publikus.

A politikus szerint a brüsszeli testület egyetért a programban lefektetett 2010-es euróbevezetés célokkal, valamint azzal a fejlődési pályával is, amely a 2010-es dátumot megalapozza. Veres János azt mondta, hogy az új, őszre elkészülő programot - a választásoktól függetlenül - "minden realitás szerint" meg fogják valósítani. A pénzügyminiszter megismételte az ezzel kapcsolatos korábbi vállalásokat, miszerint a kiadáscsökkentés és a átszervezések főleg az államigazgatást, az önkormányzatokat, az oktatási és az egészségügyi rendszert érintik majd.

A konkrétumokat hiányolják

A brüsszeli döntés még nem teszi egyértelművé: az Európai Unió nem hisz abban, hogy Magyarország a korábbi vállalásainak megfelelően 2010-ig teljesíteni tudja az euró bevezetésének követelményeit. Palócz Éva, a Kopint-Datorg Rt. tudományos vezérigazgató-helyettese szerint a piacokon nem várható élénk reakció, mert ez a döntés várható volt, semmi meglepő nincs benne.

A szakértő szerint az, ami ebben a helyzetben történt, még így is a lehető legjobb verzió hazánk és a magyar kormány számára. A kabinet ugyanis ezzel gyakorlatilag haladékot kapott, ahogyan az várható volt, a választások után kell a programot átdolgozni, kiegészíteni. Akkor azonban már nem lehet tovább várni, a választások után nagyon gyorsan konkrét tervet kell készíteni a hiány csökkentésére.

Palócz Éva szerint az unió legfőbb kifogása az lehetett, hogy a konvergenciaprogramban csak számok voltak, amelyek nagyon radikális hiánycsökkentésre vonatkoztak, de a pénzügyminisztériumben nem fogalmazták meg, milyen lépésekkel akarják végrehajtani. Az évi 1,4 százalékos deficitlefaragás nem elképzelhetetlen, de elég komoly feladat, ezért érthető az Európai Bizottság álláspontja, mondta a szakértő.

A piac közönyösen fogadta

A szakértő szavait támaszttották alá a szerdai tőzsdei és forintpiaci kereskedési adatok. Bár azt követően, hogy napvilgára került a brüsszeli döntés, a forint kis mértékben gyengült (az euró ára 250,5 forint fölé emelkedett), ám hamarosan visszaerősödött a 249,5 forint körüli szintre.

A tőzsde részvényindexe, a BUX szerdán délután két óráig folyamatosan a pozitív tartományban volt. Az index a 22 363 pontos nyitóárról 22 600 pont fölé is emelkedett napközben. A brüsszeli döntés nyomán a BUX ugyan visszacsúszott 22 500 pont alá, ám délután kettő órakor is 22 432 ponton, vagyis csaknem százpontos pluszban volt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!