Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az uniós pénzügyminiszterek visszadobták a magyar pénzügyi terveket

Szeptember 1-ig kell új konvergenciaprogramot készítenie a kormánynak, miután az uniós pénzügyminiszterek kedden jóváhagyták az Európai Bizottság ajánlását és visszadobták a magyar eurócsatlakozást előkészítő pénzügyi terveket.
A várakozásoknak megfelelően az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa kedden érdemi változtatás nélkül jóváhagyta az Európai Bizottság január 11-i ajánlását és visszautasította a magyar konvergenciaprogramot, szeptember 1-ig adva időt a magyar kormánynak, hogy új pénzügyi terveket nyújtson be a magas államadósság letörésére.

Az ún. konvergenciaprogram az a pénzügyi terv, amely alapján egy eurózóna-tagságra várakozó tagállam teljesíteni tervezi az eurócsatlakozáshoz szükséges pénzügyi feltételeket: államadósság, államháztartási hiány, infláció stb. Magyarország azt vállalta, hogy 2008-ra csökkenti az előírt 3 százalék alá az államháztartási hiányt, ami szükséges a közös pénz 2010-es bevezetéséhez.

Nem elég alapos

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság január 11-i ajánlásában nem csak a magyar tervek megvalósíthatóságával kapcsolatban fogalmazott meg kételyeket, de úgy vélte, hogy a benyújtott konvergenciaprogram egyszerűen nem elég alapos ahhoz, hogy érdemi elbírálás alá lehessen vetni; Joaquín Almunia pénzügyi biztos szerint nem derül ki belőle pontosan, hogy hogyan tervezi a kormány a hiány lefaragását. A Bizottság ezért a program visszadobását javasolta az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, szeptember 1-i határidővel.

Az ajánlást és a magyar országgyűlési választások figyelembevételével kitűzött új dátumot a pénzügyminiszterek kedden érdemi vita nélkül jóváhagyták, csak pár ponton módosítva az Almunia biztos által megfogalmazott szöveget. Az most nem "aggodalmát fejezi ki" a magyar államháztartás helyzetével kapcsolatban, hanem "felhívja Magyarország figyelmét arra, hogy hatékony fiskális lépésekre van szükség". Az új verzió elismeri továbbá, hogy a 2006-os hiánycél (4,7 százalék) elérhető, ha a kormány azt megfelelő intézkedésekkel támasztja alá. Ilyenformán tehát némileg enyhébbnek tekinthető, mint az eredeti, bizottsági ajánlás, bár ezek nem érdemi változtatások.

Az ajánlás

Mint emlékezetes, a magyar konvergenciaprogram azt a célt tűzte ki, hogy 2006-ban 4,7 százalék, 2007-ben 3,3 százalék, 2008-ban pedig 1,9 százalék lesz az államháztartási deficit. A kormány az újonnan bevezetett adócsökkentési stratégia eredményeképpen előálló 3,5 százalékos bevételkiesést a GDP 7,5 százalékának megfelelő kiadáscsökkentéssel kívánja ellensúlyozni 2005 és 2008 között. A konkrétumokat hiányoló uniós ajánlás arra is rámutat, hogy a költségvetési mérleg - részben a hiánycélok múltbeli sorozatos eltévesztése miatt - sokkal rosszabb lehet a program által sugalltnál, amennyiben a kormány nem teszi meg a megfelelő lépéseket.

Az ajánlás strukturális problémaként kiemeli a magyar lakosság rohamos elöregedését, ami hosszútávon az egész államháztartás fenntarthatóságát kérdőjelezi meg. Bár Magyarországon már részben bevezették a magánnyugdíj-rendszert, Brüsszel szerint a nyugdíjkiadások növekedése még így is túl gyors lehet, legalábbis gyorsabb, mint amint a kormány a konvergenciaprogramban sugall. A népesség öregedése egyúttal sürgetővé teszi az államháztartás egészének reformját, ideértve elsősorban az egészségügy átalakítását is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.