Natália
-3 °C
7 °C

Jó üzlet a koporsóexport

2006.03.31. 07:51
A hamvasztásos temetkezés mind gyakoribbá válása következtében a kegyeleti termékek piaca zsugorodik, ezért indította el a külföldi értékesítést a Karsol Kft. is. A céget 2003-ban alapította meg a két magyarországi magánszemély, s az árbevétel - az indulás évében regisztrált 179 millió forintot követően - 2004-ben már 508 millió, 2005-ben pedig 610 millió forint volt, az idén pedig 720 millió forintos forgalomra számítanak.
A tavalyinál másfélszer több, mintegy 7-8 ezer koporsó exportálását tervezi az idén a Karsol Kft., amely az elmúlt években gyors növekedési pályát befutva vált piacvezetővé Magyarországon a kegyeleti termékek gyártásában. Balogh Károly, a cég ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: tavaly Magyarországon 14 ezer, külföldön pedig 5 ezer koporsót értékesítettek, míg az idén a hazai értékesítés szinten maradása mellett várják az export bővülését. Magyarországon évente mintegy 130 ezren haláloznak el, s a koporsós temetkezések száma évi 90 ezer körül alakul. Ugyanakkor a hamvasztásos temetkezés mind gyakoribbá válása következtében a kegyeleti termékek piaca zsugorodik, ezért indította el a külföldi értékesítést a Karsol Kft. is.

A cég fő felvevőpiaca Németország, de az értékesítés megszervezésére helyi leányvállalatot alapítottak Szlovákiában is. Balogh Károly szerint Németországban nagyon erős kereslet mutatkozik termékeik iránt, s megrendeléseik teljesítése érdekében hajtanak végre folyamatos fejlesztéseket. A cég nyíradonyi központi telephelyén néhány hete adtak át egy új raktárt és egy új felületkezelő csarnokot, s a 90 millió forintos fejlesztés eredményeképpen az üzem nagysága 4500 négyzetméterre nőtt. Emellett még az idén egy 500 négyzetméteres táblásítóüzemet alakítanak ki 80 millió forintos beruházás keretében.

Ugrásszerű forgalomnövekedés

A Karsol Kft.-t 2003-ban alapította meg a két magyarországi magánszemély, s az árbevétel - az indulás évében regisztrált 179 millió forintot követően - 2004-ben már 508 millió, 2005-ben pedig 610 millió forint volt, az idén pedig 720 millió forintos forgalomra számítanak. A társaság fő profilja a koporsógyártás és -forgalmazás, valamint a kegyeleti textiltermékek (szemfedők, koporsóbélések) gyártása. A Karsol Kft. egyúttal Európa legnagyobb koporsógyártó konszernjének, az olaszországi Ferrari csoportnak a kelet-európai kizárólagos forgalmazója.

A vállalkozás kizárólag magyarországi - bükk és tölgy - alapanyagot dolgoz fel. A Karsol Kft.-t egyelőre nem sújtja az sem, hogy a szénről fatüzelésűre átállt áramtermelő erőművek egyre nagyobb mennyiségű faaprítékot vásárolnak fel, sőt ennek hatására a fahulladék értékesítési feltételei még javultak is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!