Piroska
-10 °C
1 °C

Csődközelben a kórházak?

2005.08.05. 08:45
Az első három hónapban számszerűleg ugyan nem növekedett a kórházak adósságállománya, de 49-ről 61-re emelkedett az eladósodott intézmények száma.

Romlott a kórházak helyzete az első negyedévben, mondta a Napi Gazdaságnak Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Tavaly december végén a teljes adósságállomány 29 milliárd forint volt, míg március végén már csak 24 milliárd - az elnök szerint ez a javulás minden első negyedévre jellemző, hiszen ezen hónapok számítanak a legerősebbnek. Azt viszont kimondottan riasztónak tartja, hogy az intézetek pénzkészlete 8-9 milliárd forinttal csökkent és jelentősen megfogyatkoztak a gyógyszerkészletek is.

Egy, a szaktárca részére készült felmérés szerint 2004-ben a kórházaknál jelentős bevételkiesés alakult ki egyebek között a tavaly bevezetett volumenkorlátozás, a gyógyszerek forgalmi adójának emelése, valamint a közüzemi költségek jelentős növekedése miatt.

Átcsoportosított milliárdok

A helyzeten az sem javít, hogy a kórházak finanszírozásának alapjául szolgáló HBCS (homogén betegségcsoport) alapdíját az év elején beígért 134 ezer helyett egyelőre csak 132 ezerre emelték, azt is csak június elején. A szaktárca ígérete szerint októberben 134 ezerre növelik a súlyszámot, ám Golub szerint ez nem lesz elég a 4,5 százalékos béremelésre. A fekvőbeteg-ellátók eddig is a személyi juttatásokra és járulékokra fordították a legtöbbet, a kiadások 53 százalékát. Mint azt az elnök elmondta, nem tett jót az intézeteknek a fekvő- és járóbeteg-kasszák összevonása.

Egyes számítások szerint a tárca így 4,5 milliárd forintot csoportosított át - egyelőre - a kórházak rovására. Az intézkedés kapcsán a szakrendelőkre nagyobb teher hárul, ám ez elsősorban azon gyógyító intézményeknek jó, ahol egy tulajdonoshoz tartozik a fekvő- és járóbeteg-ellátás. A kórházszövetség szerint ahhoz, hogy a kórházak elkerüljék a tömeges csődközeli helyzetet, vagy a fenti 4,5 milliárdot kell visszapótolni, vagy a béremelés összegét kell külön biztosítani. Megoldás lehet az is, hogy megemelik a HBCS súlyszámát, a kórházi alapdíjnak minimum 136 ezer forintnak kéne lennie, de az ideális a 140 ezer lenne.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.