Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Utólag is bemutatható a bonus-igazolás

2005.05.12. 14:49
Utólag is lehet igazolni a bonus/malus-besorolást - határozott a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa. Ez azt jelenti, hogy hiába ír elő kilencven napos határidőt a jogszabály, a biztosítót váltók nem kerülhetnek automatikusan a legrosszabb kategóriába, ha nem igazolják besorolásukat.
A biztosítási ügyfelek jogbiztonsága és az átláthatóság miatt a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa úgy döntött, hogy nem kerülhet tartósan hátrányos helyzetbe az, aki nem mutatja be határidőre új biztosítójának bonus/malus-besorolását.

Az új jogszabályok szerint ugyanis azt az ügyfelet, aki a szerződéskötéstől számított 90 napon belül nem mutatja be előző biztosítójától származó bonus/malus-igazolását automatikusan a legdrágább, malus 4-es osztályba kell sorolni. Ez számítások szerint évi kétszázezer forint pluszkiadást is jelenthetett volna.

Eddig nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett változtatni a besoroláson az igazolás utólagos bemutatásával. A PSZÁF azonban azt az állásfoglalást hozta, ha az ügyfél 90 napon túl mutatja be az igazolást, akkor is fogadja el azt a biztosító. Az igazolás bemutatása után visszamenőlegesen kell besorolni az ügyfelet a megfelelő osztályba - tájékoztatta a felügyelet az Indexet.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.